Pensionsregler ved skilsmisse skal lempes

Advokaterne vil have regeringen til at ændre på reglerne, så ægtepar kan vælge at dele en livrente ved en skilsmisse. På nuværende tidspunkt er det kun rate- og kapitalpensionen, der kan deles.

Ægtepar, der oplever, at kærligheden blomstrer af, og problemerne vokser til skilsmissestørrelse, kan ikke dele en livrente. Men sådan burde det være, mener advokater. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske regler for deling af pension ved en skilsmisse skal laves om. I dag kan ægtefæller via en ægtepagt vælge at dele en rate- og kapitalpension, men ikke livrenterne. Det er et problem, fordi livrenterne fylder stadig mere af danskernes pensionsopsparing på grund af nye skatteregler.

Budskabet kommer fra advokaterne, der via Danske Advokater og Danske Familieadvokater har henvendt sig til regeringen for at få den til at ændre loven. Foreløbig uden held.

Som beskrevet i lørdagens udgave af Berlingske Business er udgangspunktet, at ægtefæller beholder hver deres pensionsopsparing ved en skilsmisse. Men hvis opsparingen er skævt fordelt mellem ægtefællerne, kan parret via en ægtepagt vælge at dele pensionen ligeligt, hvis parret går fra hinanden. Det gælder imidlertid ikke for pensioner med en livsvarig udbetaling som en livrente. Den kan ikke deles.

Loven stammer fra 2007, hvor livrenterne ikke fyldte ret meget i danskernes pensionsopsparing. Det er ved at blive ændret, fordi der er kommet loft over, hvor meget man kan indbetale til en ratepension med fuldt fradrag.

Advokat fra Ret&Råd i Hillerød Anne Kjærhus Mortensen mener, at tiden er kommet til at indføre samme regler for livrenterne som for rate- og kapitalpensionen.

»Vi ser mange, der gerne vil lave en ægtepagt, hvor de deler deres pension ved en eventuel skilsmisse. Problemet er, at dengang man lavede de nye regler, troede alle, at livrenterne ville uddø. Det er ikke sket på grund af de nye skatteregler, der gør, at alle pensionsindbetalinger på ratepensioner på mere end 50.000 kr. om året for at opnå fradrag automatisk konverteres til en livrente,« siger Anne Kjærhus Mortensen.

»Selv om langt de fleste unge sparer op til pension, sker der hurtigt en skævvridning, hvor det oftest er kvinden, som sparer mindst op. Enten fordi hun er gået på barsel nogle år eller på nedsat tid. Det kan give nogle problemer, og rent juridisk bør der ikke være nogen hindringer for, at et ægtepar kan vælge også at dele en livrente, hvis det ønsker det,« siger Anne Kjærhus Mortensen.

Vil gerne tale med

Tal fra Forsikring og Pension viser, at danskernes indbetalinger til ratepension faldt fra 2011 til 2012. I samme periode er livrenterne vokset tilsvarende. For livrenterne er der ikke noget loft over, hvor meget man kan indbetale med fuldt fradrag.

Hos Forsikring og Pension vil man gerne tale om ændringer af reglerne for pensionen ved skilsmisse, selv om det i givet fald er en del mere vanskeligt at udregne, hvordan livsvarige pensioner skal deles. For rate- og kapitalpensioner er der i princippet blot tale om en pose penge, der kan skæres over i to.

»Hvis regeringen indbyder til drøftelser om nye regler på området, deltager vi på en konstruktiv måde. Der er nogle udfordringer i det, hvis livrenterne skal kunne deles, men de bør nok kunne løses,« siger underdirektør i Forsikring og Pension, Anne Sejersen.

Hun fremhæver, at hvis et ægtepar vælger at dele en livrente lige over i tilfælde af en skilsmisse, skal man finde en løsning, der tager højde for den situation, at personen med livrenten dør før pensionering. Var livrenten ikke blevet delt, ville der ikke være kommet noget til udbetaling fra pensionen.