Pensionsregler rammer arbejdsmarkedets grå guld

Danskere, der bliver på arbejdsmarkedet efter folkepensionsalderen, er tvunget til at få udbetalt deres pension over færre år.

Danskere, der bliver på arbejdsmarkedet efter folkepensionsalderen, er tvunget til at få udbetalt deres pension over færre år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ansatte, der bliver længe på arbejdsmarkedet, bliver tvunget til at få deres pension udbetalt over færre år. De kan derfor ende med at betale topskat af deres pension eller få svært ved at få den til at slå til.

Det skriver Jyllands-Posten.

Uanset om man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet i en alder af 65 eller 70 år, så skal kapitalpensionen nemlig hæves inden udgangen af det år, man bliver 75 år. Og ratepensionen skal ifølge reglerne være udbetalt 20 år efter folkepensionsalderen.

Hos brancheorganisationen Forsikring & Pension så man gerne, at reglerne tog højde for, at flere bliver længere tid på arbejdsmarkedet, mens den gennemsnitlige levealder samtidig stiger.

»Vi ville gerne have mere fleksible regler, så man eksempelvis talte ned fra den reelle pensionsdag. Det er bestemt ikke os, der har ønsket den regel,« siger vicedirektør Carsten Andersen fra Forsikring & Pension.

Han regner dog ikke med, at udbetalingsgrænserne bliver ophævet, da de er indført dels for at undgå, at pensionen reelt bliver en opsparing til arvingerne, og da det dels ville give alt for favorable muligheder for at undgå modregning og lige nu særskatten på seks procent.

Reglerne kommer dog i spil i den kommission, som regeringen har sat til at se på, hvordan der kan være incitament til fortsat at blive længe på arbejdsmarkedet og spare op til pension.