Pensionspenge bør investeres

Der er bred enighed blandt eksperter om, at pensionspenge ikke bør stå på en kontantkonto. Men hvad skal de så?

Flere lader deres pensionskroner stå på en kontantkonto. Ekspert Jørgen Svendsens bedste råd er at udnytte sin firmapension til at indbetale de ekstra pensionspenge, der står i banken. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere

Det er dyrt at lade pensionskronerne blomstre på en kontantkonto, og eksperterne peger på flere alternativer – også for privatinvestorer, selv om de ifølge pensionsekspert Jørgen Svendsen oftest bliver for nervøse til at investere egne penge på bedst mulig måde.

»Selv eksperter er ofte dårlige til at investere egne penge. Man bliver for nervøs,« siger han.

Jørgen Svendsens bedste råd er derfor at udnytte sin firmapension til at indbetale de ekstra pensionspenge, der står i banken.

»En god vej at gå er via firmapensionsaftalerne. De skal vise ÅOP, og det har gjort dem billige. Desuden har de i de senere år fået flere indekserede investeringsmuligheder, så man kan blande billige indeksforeninger og aktivt forvaltede foreninger,« siger han.

Bankernes dyre løsning

Chefanalytiker i analysevirksomheden Morningstar Nikolaj Holdt Mikkelsen påpeger, at man skal være opmærksom på, om pensionsselskabet håndhæver gamle regler om, at der betales et engangsgebyr på op til et par procent, når pengene indbetales til et pensionsselskab. Men ifølge Jørgen Svendsen kan den enkelte kunde – evt. med hjælp fra den pensionsansvarlige fra arbejdspladsen – formulere indbetalingen som en overførsel, der typisk kun koster et gebyr på omkring 1.500 kr.

Til gengæld er de to analytikere enige om, at bankernes forvaltede puljer er en dyr løsning.

»Bankernes pensionspuljer er ikke helt gennemskuelige i forhold til omkostninger. Du ved ikke helt, hvad du får, og hvad du skal betale i omkostninger,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Endelig peger begge eksperter på, at det kan være en både gennemskuelig og billig mulighed at investere pengene via et depot i banken, som i nogle netbanker er gebyrfrit. Men løsningen er kun for dem, der har nerver til selv at investere.

»Hvis man har mod på det, så kan man købe ti store, solide aktier samt obligationer i en investeringsforening,« siger Jørgen Svendsen.

Han peger specielt på kreditobligationer, som i øjeblikket kan give fem-seks procent i afkast fra solide selskaber – men som er besværlige for private at købe direkte og derfor er mest tilgængelige via investeringsforeninger.

Afdækning af risikoprofil

Morningstars analytiker peger på, at man skal være opmærksom på sin risikoprofil.

»Angivelsen af risiko i forvaltede produkter i både bank og pensionsselskaber kan variere. Man skal sørge for at få afdækket sin egen risikoprofil og få pengene placeret i overensstemmelse med det i gode investeringsforeninger,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Hvis pengene står i kontanter i kortere eller længere perioder, så påpeger privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg, at man selvfølgelig bør finde den bedste rente i markedets spænd fra nul til godt 2,5 procent.