Pensionskunder mister formuer på »et godt tilbud«

En generel beregningsmetode betyder, at nogle pensionskunder mister store beløb ved at give afkast på garantier, mens andre får for meget.

Foto: Torben Christensen.
Læs mere
Fold sammen
Pensionskunder risikerer at gå glip af store bonusbeløb, hvis de giver slip på deres rentegarantier i de to store pensionsselskaber PFA og Danica, skriver Børsen.

Ifølge avisen er mange kunder gået glip af hundredetusinder af kroner, og sagen kan i sidste ende koste selskaberne milliarder, hvis de skal kompensere kunderne.

Problemet er, at selskaberne har brugt en generel beregning af de beløb, som kunderne skal have med, hvis de opgiver deres garantier. Pensionsrådgivningsselskabet Invensure har beregnet, at beløbet i en lang række tilfælde er alt for lille.»Over halvdelen af alle kunder, der er flyttet fra garantierne i Danica og PFA har fået for lidt. Og det kan sagtens dreje sig om flere hundrede tusinde kroner for den enkelte,« siger Invensures administrerende direktør Søren Andersen til Børsen.Han vurderer, at de tabte penge er blevet omfordelt til andre kunder, som så har fået for mange penge.

Hos konkurrenten Nordea Liv & Pension skyder man også på PFA og Danicas beregningsmetoder.

»Man kan sige, at størstedelen af de danske pensionskunder bliver ramt af et gennemsnit, hvorefter der i virkeligheden omfordeles mellem en gruppe mennesker, der har vidt forskellige produkter, vidt forskellige løbetider og vidt forskellige opsparinger,« siger Steen Michael Erichsen, der er topchef i Nordea Liv & Pension, til Børsen.

Han vurderer bekræfter, at mange kunder hos konkurrenterne kan være gået glip af 100.000 kr.Sagen kommer frem, efter at Finanstilsynet i sidste uge offentliggjorde en såkaldt lovfortolkning, som ifølge Søren Andersen og Nordea Liv & Pension pålægger PFA og Danica at skifte beregningsmetode og tage mere udgangspunkt i hver enkelt kunde. Nu er spørgsmålet, om de to pensionskæmper vil blive presset til at ændre metoden bagudrettet, hvilket kan medføre, at selskaberne skal betale et milliardbeløb tilbage.

Danicas cheføkonom Jens Christian Nielsen vil ikke afvise, at enkelte kunder havde fået 100.000 kroner mere eller derover, hvis selskabet havde regnet det ud på den enkelte kunde, men han mener ikke, at kunder er blevet snydt, fordi er er tale om et tilbud fra Danica og ikke en rettighed for kunderne.

Nu vil Finanstilsynet kigge nærmere på de to pensionsselskabers beregningsmetoder.