Pensionskunder handler klogt

Pensionsselskaber uden kursværn vinder markedsandele i kampen om danskernes pensionsopsparing. Specielt AP Pension har taget for sig af markedet i første halvår.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pensionskunderne foretrækker selskaber, der ikke tager en bid af pensionen ved flytning. Sådan synes budskabet at være til pensionsselskaberne fra de danske pensionsopsparer.

Især de pensionsselskaber, som har ikke indført et såkaldt kursværn, vinder markedsandele i kampen om danskerne opsparing, viser nye beregninger lavet af Berlingske Research.

Et kursværn kan tolkes som den pris, som en enkelte pensionsopsparer risikerer at skulle betale for at flytte sin pension. Det er blevet indført af flere af pensionsselskaberne, efter finanskrisen er begyndt at rase.

Men det kan være farligt at indføre et kursværn, viser beregninger som Berlingske Research har lavet på baggrund af de seneste halvårsregnskaber fra de største pensionsselskaber.

Beregningerne viser, at målt på løbende præmier er det AP Pension, som går klart mest frem.

Handler klogt

I forhold til 1. halvår sidste år har AP haft en vækst i de løbende præmier på 18,8 procent. Der er langt ned til nummer to på listen i form af Topdanmark, der har haft en fremgang på 8,3 procent. Danica har klaret sig dårligst med et plus i præmierne på to procent.

 

#embed#

Hos forsikringsmægleren AON mener adm. direktør og partner Peter Lindblad, at det virker som om, at pensionstagerne har reageret særdeles klogt ved, at pensionsselskaber, som ikke har indført kursværn på nytegnede bestande, opnår størst præmievækst.

”Vi kan konstatere at danskerne har reageret negativt over for selskaber, der har indført kursværn – også på nytegnende bestande og oveni nedsat kontorenten markant,” siger Peter Lindblad.

”At eksempelvis AP Pension kommer markant bedre ud end de øvrige selskaber skyldes, at selskabet på en lang række parametre, såsom aktuel kontorente, historisk kontorente, bonusgrad og et af markedets laveste driftsherretillæg, virkelig er i stand til at tiltrække kunder,” siger Peter Lindblad.

Aktiver faldet i værdi

Når de løbende præmier hos pensionsselskaberne vokser skyldes det både, at de enkelte selskaber får flere kunder og at de eksisterende kunder betaler mere ind.

Alene vores lønstigninger vil gøre, at indbetalingerne til pension kravler lidt i vejret år for år, påpeger Kirstein Finansrådgivning. Hertil kommer, at skattereformen kan sætte yderligere skub i danskernes lyst til pension i år.

Finansanalytiker hos Kirstein Finansrådgivning Kristian Obling fremhæver, at nogle pensionsselskaberne har indført kursværn, fordi finanskrisen har gjort, at deres aktiver er faldet for meget i forhold til deres passiver.

Derfor skal kunder, som forlader det givne selskab betale en pris i form af kursværnet.

”Kursværnet bliver lavet af hensyn til de kunder, der bliver i selskabet. For dem er det en fordel. Tillod man eksempelvis kunder at flytte deres depot til kurs 100, og det kun var kurs 90 værd, skulle de resterende kunder dele tabet,” siger Kristian Obling.

Sat ned

Pensionsselskaberne bestemmer selv om de vil indføre kursværn. Danica, SEB Pension og Topdanmark har midlertidigt indført kursværn.

SEB og Topdanmark har netop sat deres kursværn ned fra fem til tre procent af ens opsparing. PFA Pension har haft kursværn, men har fjernet det igen.

Nordea Liv & Pension samt AP Pension har ikke kursværn. Hos Danica er kursværnet lige nu to procent.