Pensionskunde får dækket tab for dårlig rådgivning

En ny kendelse giver pensionskunder ret til at søge erstatning for tab, hvis deres pensionsselskab har flyttet dem til en mere risikofyldt pensionsordning.

En pensionskunde fik kort før pensioneringen det råd at skifte til en meget mere risikabel investering - vedkommende får nu erstatning for tabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af danskere kan nu forsøge at få erstatning fra deres pensionsselskab, hvis de inden for de seneste år er blevet flyttet til et af de nye, men mere risikofulde produkter inden for markedsrente.

Har pensionsselskabet ikke rådgivet kunden præcist om den ekstra risiko i de nye opsparingsprodukter, skal de betale erstatning for kundens kurstab de seneste år.

Det fastslår en ny kendelse fra Ankenævnet for Forsikring, som Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af.

Her blev en pensionskunde flyttet fra en solid pensionsordning med sikkert afkast på 4,5 procent årligt til et af de mere usikre markedsrenteprodukter ganske få år før, at han skulle på pension. Det medførte store tab på pensionsordningen, som pensionsselskabet nu er blevet dømt til at erstatte.

- Der er ingen tvivl om, at den kunde aldrig skulle være anbefalet at skifte produkt. Det undrer mig, at pensionsselskabet SEB Pension faktisk prøver at snakke uden om. Det er meget kritisabelt, siger direktør Kim Valentin fra Finanshuset, der har læst kendelsen, til Økonomisk Ugebrev.

Hele pensionsbranchen har de seneste mange år haft særdeles travlt med at få deres kunder væk fra det gamle garanterede pensionsmiljø. Og det gælder samtidig pensionskunder, som ikke selv har flyttet deres pensionsordning, men blot har skiftet arbejde - og dermed pensionsselskab. Kendelsen vedrører en person, der har skiftet arbejde, og dermed automatisk fået nyt pensionsselskab i en firmapensionsordning.

For pensionsselskaberne er det en stor fordel, at pensionskunderne selv bærer risikoen for tab. Sådan er det i markedsrente modsat et garanteret pensionsprodukt. Kendelsen kan starte en række klager og erstatningssager mod pensionsselskaberne.  /ritzau/