Pensionskneb: Fuld gas og stop så op

Danske pensionskunder er i vildrede efter regeringens skatteudspil. Men her er et fif til at få så meget som muligt udbetalt, hvis forslaget gennemføres.

Der kan være god fornuft i at indbetale så meget som muligt på sin pensionsordning i år, hvis regeringens skatteforslag vedtages. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Ditte Valente
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens skatteforslag med en nedsættelse af topskatten indeholder også en udligningsskat, så fremtidens pensionister ikke får fordel af de nuværende fradrag på 59 procent ved indbetaling og yderligere fordel af lavere topskat ved udbetaling.

Udligningsskatten bliver på op til 8 procent på pensionsudbetalinger over 284.000 kroner. Men det betyder i værste fald kun, at man kommer til at betale omtrent det samme i skat af pensionen ved udbetaling, som man gør under de nuværende regler, påpeger privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

Med andre ord svarer de 8 procents udligningsskat til, hvad top- mellem- og bundskatten bliver lempet med i forslaget.

Men hvis forslaget som planlagt træder i kraft fra 2010 kan der fortsat i år indbetales til pension med det fulde fradrag i den nuværende topskat. Og det vil give en stor fordel, hvis udbetalingen enten holdes under de 284.000 kroner årligt ved for eksempel at strække den over flere år, eller ved at vente med udbetalingen til efter 2043, hvor udligningsskatten efter en aftrapning falder helt væk.

”Folk med mere end et par år til pensionen vil derfor kunne få pengene udbetalt til en lavere skat, end de har fået fradrag i ved indbetalingen her i 2009,” siger Las Olsen.

Modsat vil det for mange ikke kunne betale sig at betale ind på pensionsordninger efter årsskiftet.

”Så vil værdien af fradraget ved indbetalingen være mindre, fordi skatten er sat ned. På grund af udligningsskatten vil en del så komme i den situation, at det ikke kan svare sig at indbetale på pension til den tid. Det vil især gælde dem med relativt kort tid til pensionen,” vurderer Las Olsen.

Men før der sættes gang i de store omlægninger af pensionsindbetalinger vil det være klogt at se den endelige skattereform, der i skrivende stund fortsat forhandles mellem regeringen og Danske Folkeparti.