Pensionskasser freder garantier

Danmarks største pensionskasser lover nu kunderne, at de såkaldte garantiprodukter ikke vil blive ændret. Det sker efter stor usikkerhed på grund af Sampensions problemer.

I kølvandet på Sampensions problemer på garanti-fronten lover bl.a. Danica-direktør Henrik Ramlau, at EUs »Solvens II« ikke vil ramme Danica-kunder, der har sikret deres tredje alder via garanti-ordninger. Heller ikke garanti-kunder hos PKA og PFA har noget at frygte, lyder det fra selskaberne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke alle danske pensions-opsparere med såkaldte garantiprodukter - pensionsopsparinger med garanti for et årligt renteafkast - behøver at sove uroligt om natten fremover. Trods den finansielle uro på de globale markeder og nye strenge krav fra EU til selskabernes egenkapital i forbindelse med garantiprodukterne, lover tre af Danmarks største pensionskasser nemlig nu, at alle indgåede garantier vil blive opfyldt.

Sampension meddelte i tirsdags sine kunder, at selskabet med øjeblikkelig virkning opgav ydelsesgarantien. I stedet blev garantien erstattet af en hensigtserklæring om, at selskabet ville søge at leve op til løfterne.

Men fra landets største pensionskasser udgør de nye kapitalbehov tilsyneladende ikke noget problem.

Også Danica Pension oplyser, at selskabets kapital er rigelig nok til at leve op til Solvens II. Adm. direktør i Danica Pension Henrik Ramlau undrer sig meget over, at Sampension vælger helt at fjerne kundernes garanti:

»De garantier, vi har udstedt, vil blive holdt til punkt og prikke. Det ændrer de nye EU-regler intet ved,« siger Henrik Ramlau, adm. direktør i Danica Pension.

Det er et løfte, der kommer få dage efter, at pensionskassen Sampension ellers måtte opgive sine traditionelle ydelsesgarantier. Sampension vurderede nemlig ikke, at man på en forsvarlig måde kunne leve op til EUs nye kapitalregler - i Solvens II. Regler der dikterer op til en tredobling af selskabernes egenkapital ved udstedelse af garantiprodukter.

»For os er der ingen problemer med at leve op til de garantier, vi har udstedt, og vores kunder kan tage det helt roligt. Allerede indgåede aftaler om produkter med ydelsesgaranti vil fortsætte som hidtil. Vi har rigelig kapital til at indfri alle krav,« siger Thomas Tarp, public affairs direktør hos PFA Pension.

Kapitalkrav for store

Sampension havde udstedt ydelsesgarantier på op til 4,5 procent årligt til mere end 287.000 kunder. Garantier der ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten ville kræve en yderligere kapital på mellem 15-20 mia. kroner for selskabet, hvis det skulle leve op til EUs nye krav. Kapital selskabet altså ikke har set sig i stand til at rejse.

Havde set den komme

»Vi så allerede for to år siden disse krav komme, og derfor har vi de senere år gjort et stort stykke arbejde for at overbevise vores kunder om, at de er bedre stillet ved at forlade garantiprodukterne til fordel for produkter baseret på markedsrente. Godt nok har de produkter ingen garanti for afkast, men til gengæld har de en større fleksibilitet og bedre mulighed for høje afkast. Det har vi haft så meget held med. 65 procent af de cirka 100.000 kunder, vi oprindeligt havde på garantiprodukter, er i dag gået over til markedsprodukter,« siger Vibeke Thinggaard, direktør i PKA Pension.

At PKA Pensions kunder i vid udstrækning har fravalgt garantiprodukterne betyder, at selskabet rammes langt mindre af EUs nye kapitalkrav.

Undren hos Danica

»De nye EU-regler er jo netop til for at sikre kundernes opsparing bedst muligt, og derfor undrer det mig meget, at Sampension nu vælger at bruge reglerne omvendt til at trække garantien tilbage. Sagen viser med al tydelighed, hvor vigtigt det er, at man er i et pensionsselskab, der er polstret med egenkapital. Vi har ofte fået kritik for, at vi tjente penge. Men det er jo netop vores egenkapital, der i dag gør, at vi uden problemer kan leve op til EU-kravene,« siger Henrik Ramlau