Pensionsindgreb koster opsparing for milliarder

Siden 2006 er skiftende regeringer gået nærmest reform-amok og lavet 14 forskellige tiltag, der ændrer på danskernes vilkår for opsparing til pension. Danskerne er ved at miste tilliden til reglerne.

Jens Christian Nielsen, cheføkonom i Danica Pension, mener, at det er på tide, at sige stop for nye regelændringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente

Næsten ti års konstante indgreb over for danskernes opsparing til pension begynder for alvor at kunne mærkes. Tilbage i 2009 kom pensionsindbetalingerne helt op på næsten 117 mia. kr. Det tal har i de sidste tre år været omkring ti mia. kr. lavere hvert år og ikke meget tyder på, at der er en større vending på vej.

Fra pensionsselskaber og uafhængige rådgivere lyder det, at danskerne holder fast i deres arbejdsmarkedspensioner og firma-ordninger, mens der til gengæld bliver skåret kraftigt ned på den ekstra opsparing til pension, som mange frivilligt har indbetalt. Tiltroen til, at der ikke kommer nye indgreb og ændringer, er svundet kraftigt ind.

Danica Pension har for Berlingske Business gennemgået alle politiske tiltag siden 2006, og der har været hele 14 af slagsen. Alle har de på den ene eller anden måde ændret på danskernes vilkår for at sikre deres tilværelse i den tredje alder. Regeringen skal bremse op og ikke lave nye indgreb de kommende mange år, mener både pensionsbranchen og rådgiverne.

»Der er virkelig brug for at indføre et »stop« for nye lovtiltag på pensionsområdet. Ellers mister danskerne den sidste tillid. Det vil hverken være godt for den enkelte dansker, statskassen eller betalingsbalancen og dermed for den langsigtede bæredygtighed i vores økonomi,« siger cheføkonom i Danica Pension, Jens Christian Nielsen.

Formuerådgiver i Carnegie Private Banking Marianne Thørs kommer med samme budskab.

»Der er mange danskere, som tidligere sparede op ved siden af deres pensionsordning via arbejdsgiver, der er stoppet med det som konsekvens af ændrede regler, nye lofter for indskud, aflivning af kapitalpension som opsparing og nye produkter,« siger Marianne Thørs.

»Hvis regeringen ønsker opsparing udover arbejdsmarkedspensioner, så kræver det ro på lovmaskineriet eller mere fordelagtige vilkår for opsparerne,« siger Marianne Thørs.