Pensionsformuer er igen rekordstore

Efter dramatiske dyk i 2008 og begyndelsen af 2009 er der igen flere penge i pensionsbranchens store pengetanke end nogensinde før. Siden marts 2009 er danske aktier nu fordoblet i værdi, og derudover har pensionsbranchen opnået pæne afkast på obligationer.

Foto: Christian Al
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanskrisen er overvundet. De store tab fra 2008 og 2009 er vundet ind igen. I hvert fald hos de fleste danske pensionsselskaber, som i disse dage kan tørre sveden af panden og ånde lettet op efter en af de værste nedture siden 1930erne. Den krise, som er blevet kaldt den værste i mands minde, forsvandt dermed næsten lige så hurtigt, som den kom.

Der findes kun officielle tal for den samlede danske pensionsformue frem til udgangen af 2008. Her beløb danskernes samlede pensioner sig til intet mindre end 2.650 milliarder kroner eller næsten 50 procent mere end det danske bruttonationalproduktet (BNP). Året 2008 var så særdeles hårdt ved de danske pensioner, hvor formuen skrumpede ind med stor fart, men siden foråret 2009 er udviklingen gået så stærkt opad igen, at flere nu vurderer, at danskernes pensionsformue igen er større end nogensinde før.

»Det er ikke kun aktier – men også obligationer, som har klaret sig helt fantastisk godt det sidste års tid. Samtidig kommer der løbende nye indbetalinger til pensionsordninger. Så jeg vil bestemt tro, at pensionsformuen er oppe på samme høje niveau eller måske endda over niveauet, før finanskrisen brød ud,« siger chefstrateg Henrik Henriksen fra PFA Pension.

Usædvanligt

Investeringsdirektør hos Sampension Henrik Olejasz Larsen siger, at pensionskassens formue nu er større end for to-tre år siden. Formuen er steget fra 87 milliarder kroner i 2007 til nu 106 milliarder kroner hos Sampension.

»Det skyldes i et mindre omfang, at vi har fået nye indbetalinger, men i særlig grad at renten er faldet, og der er kommet pæne kursgevinster på obligationer. Renten på en ti-årig statsobligation er faldet fra 4,7 procent før finanskrisen til nu 2,7 procent. Oveni det er aktierne også steget,« siger Henrik Olejasz Larsen.
Han tilføjer, at det er ret usædvanligt, at både aktier og obligationer giver store afkast på samme tid, sådan som det er set over det sidste år. Normalt flytter aktier og obligationer sig nemlig i hver sin retning, sådan at obligationer er gode, når aktier er dårlige og omvendt.

Hos Danmarks største kommercielle pensionsselskab, Danica, siger investeringsdirektør Peter Køhler Lindegaard, at selskabets samlede kundemidler overstiger niveauet ved indgangen af 2008 – også hvis der ses bort fra de nye midler, der er kommet ind.

»Danica har nu kundemidler på 222 milliarder kr. mod 204 milliarder kr. i begyndelsen af 2008. Aktierne er trods de seneste 17 måneders kraftige stigninger ikke oppe på niveauet fra begyndelsen af 2008, men vi har også investeringer i andre aktiver. Obligationer har eksempelvis givet et pænt afkast og været med til at sikre, at kundemidlerne er steget,« siger han.

Hold fast i strategien

Chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen mener, at læren af krisen er, at det er vigtigt at holde fast i sin strategi, selv om aktiemarkederne styrtdykker, som det skete i 2008 og begyndelsen af 2009.

»Ændrede man stil i 2009, og købte færre aktier end ellers, er det meget uheldigt. Man skal passe på med at flakke for meget. Omvendt har der været solide gevinster til dem, som fortsatte med at købe aktier op under hele krisen. De har tjent massivt på det,« siger Henrik Henriksen.

Tilsvarende lyder det fra Peter Køhler Lindegaard, der understreger, at der kun er en lille sandsynlighed for at time det rigtigt, hvis man ændrer strategi.
»Det sidste årti har givet et dårligt afkast, men erfaringen viser, at der er et ekstra afkast at hente ved at investere i aktier. De historiske erfaringer peger på, at der er mere at hente i næste årti,« siger han.