Pensionsbranchen vil undgå lovgivning

Rundspørge viser, at pensionsbranchen afviser lovgivning om åbenhed, og at den regner med selv at kunne finde ud af at oplyse kunderne om samtlige omkostninger ved en pensionsordning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi skal nok selv, og vi behøver ikke lovgivning,« lyder det fra de andre pensionsselskaber i kølvandet af, at branchens storebror Danica ikke afviser at bede Folketinget om lovgivning, medmindre hele branchen lukker op for samtlige omkostninger.
 

Det fremgår af en rundspørge til de kommercielle pensionsselskaber, der alle som én angiver, at de er på vej til at offentliggøre sammenlignelige omkostningstal. Umiddelbart efter retningslinjerne var udsendt i foråret var det ellers uenighed i branchen om, hvorvidt PFA kunne henføre omkostninger til et IT-selskab under investeringer frem for omkostninger.
 

»Retningslinjerne kom først i februar, så vi havde ikke mulighed for at indarbejde dem i årsopgørelsen. Vi vil næste gang følge retningslinjerne,« siger direktør i PFA Thomas Torp.
 

De fleste angiver, at de er klar med omkostningstallene i begyndelsen af det nye år, mens kun Alm. Brand er forsinket og først vil være klar i løbet af 2010.
 

Spørgsmålet om frivilligt at bede om lovgivning er opstået, fordi det har taget pensionsbranchen flere år at arbejde sig frem til en frivillig aftale, der skal sikre kunderne åbenhed om den samlede pris på en pensionsordning – en frivillig aftale, der har holdt lovgivning stangen indtil videre.
 

Åbenheden efterspurgt
Åbenheden har været efterspurgt, siden daværende økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) allerede den 10. november 2005 på pensionssektorens årsmøde gav ordre til at sørge for gennemsigtighed og åbenhed med følgende ord:
 

Det må være muligt for branchen at forklare jeres produkter bedre. Jeg ved godt, at I arbejder på sagen. Det er et vigtigt arbejde, som ikke må trække i langdrag. Det skal ikke tage flere år,« sagde Bendt Bendtsen for fire år siden.
 

Men selskaberne afviser, at lovgivning bliver nødvendig.
 

»Vi er uforstående over for Danica Pensions udtalelser til Berlingske Tidende. Alle selskaber i brancheforeningen har comittet (forpligtet, red.) sig til at opfylde 18-punktsplanen pr. ultimo 2009, hvorefter yderligere reguleringer er overflødige,« mener Steen Michael Erichsen, administrerende direktør i Nordea Liv & Pension.
 

Hans kollega, direktør i Alm. Brand Mikael Sundby, tror heller ikke, at lovgivning vil give et bedre resultat end branchens frivillige plan.
 

»Vi synes, at vi gør det rigtige, og det er vores vurdering, at det må være svært at lovgive med et bedre resultat til følge,« vurderer Mikael Sundby.
 

Han er en af de direktører, der dog godt kan forstå, at det set udefra har taget branchen lang tid at få lukket op for tallene:
 

»Set udefra kan vi godt forstå, hvis man synes, det tager lidt lang tid. Vi håber dog, at der er en vis forståelse for, at det ikke er helt nemt at beskrive og gennemføre fælles metoder på tværs af forskellige forretningsmodeller og administrative systemer.«
 

På trods af et vist spillerum for at opgøre tallene på forskellig vis i den frivillige plan tror samtlige pensionsselskaber på, at deres tal bliver sammenlignelige for kunderne.
 

»Det både tror og håber vi. Retningslinjerne fra Forsikring & Pension i forhold til opgørelse af investeringsomkostninger for markedsrenteprodukter har som mål, at kunderne skal kunne sammenligne tallene. Hvis der er selskaber, som vælger en anden opgørelsesmetode, vil det ændre på forudsætningen for sammenligningen,« lyder det fra Topdanmark Liv & Pension i rundspørgen