Pensionsbranchen roser ikke regeringens løsning på brandbeskatning

En gulerod i form af et højere fradrag for pensionsopsparing havde været en bedre løsning på, at det for mange ikke kan betale sig at spare op til pension, mener pensionsselskaberne.

Per Bremer Rasmussen, direktør for brancheforeningen Forsikring og Pension. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens udspil til at løse det problem, at mange sparer forgæves op til pension - det såkaldte samspilsproblem - får en blandet modtagelse i pensionsbranchen. Blandt de mest kritiske røster er Nordea Liv & Pension, hvor cheføkonom Jens Christian Nielsen mener, at regeringen ikke kommer i mål, blandt andet fordi den blot vil afsætte penge til at løse en stor del af problemet i en kommende jobreform.

»De konkrete forslag indeholder en del forringelser af vilkårene til at spare op til pension og at få den udbetalt. Samtidig øges kompleksiteten. Derfor bliver de konkrete tiltag i forbindelse med en jobreform i efteråret helt afgørende for, om Folketinget for alvor har vilje til at gøre noget ved samspilsproblemet,« skriver Jens Christian Nielsen i en kommentar.

Per Bremer Rasmussen er direktør i brancheforeningen Forsikring og Pension, og han roser regeringen for at tage fat på problemet.

»Først og fremmest er det positivt, at man har erkendt, at der er et behov for at løse samspilsproblemet. Det vil jeg gerne kvittere for. Men det er ikke vores yndlingsmodel. Denne model løser kun en del af samspilsproblemet, men mange vil fortsat have det problem, at det ikke kan betale sig at spare op til pension. Mange af dem, der sparer op før den femårige periode inden pensioneringen, har stadig store problemer med høj beskatning - i nogle tilfælde på over 100 pct. Det ved regeringen godt, og derfor er det godt, at man har afsat en pulje til at indgå i den jobreform, der skal sættes i gang til efteråret,« siger Per Bremer Rasmussen.

Han er desuden ked af, at regeringens forslag omfatter endnu en ny type pension - en alderspension uden fradag ved indbetaling og med livsvarig udbetaling.

»Det vil gøre et i forvejen kompliceret pensionssystem mere kompliceret. Det koster også penge at lave nye produkter. Det ville være lettere at tage fat i problemet på fradragssiden,« siger han.

Nordea Liv & Pension foreslår konkret, at der indføres et ekstra fradrag på 15 pct. af pensionsindbetalinger på op til for eksempel 50.000 kroner årligt, at loftet for indbetalinger på ratepensioner afskaffes, og at der indføres mere fleksible regler for selvstændiges pensionsindbetalinger, så de selvstændige i gode år får bedre mulighed for at spare op til pension.

En af de pensionskasser, hvor medlemmerne mærker samspilsproblemerne, er Pensiondanmark, hvor adm. direktør Torben Möger Pedersen også har et konkret ændringsforslag til regeringen.

»Regeringen foreslår, at det kun skal være muligt at indbetale store beløb til aldersopsparingen de sidste fem år før folkepension. Det bør forlænges til minimum 10 år før folkepension. Til gengæld kan maksbeløbet fastholdes på det nuværende niveau på ca. 30.000 kroner,« skriver han i en kommentar.

Efter hans vurdering løser regeringens forslag ikke det problem, at indbetalinger de sidste 10-15 år før folkepensionsalderen beskattes for hårdt på grund af reglerne for modregning i folkepensionen.

»Derfor bliver udmøntningen af de 2,5 mia. kroner, regeringen har afsat til løsning af samspilsproblemet, helt afgørende,« skriver Torben Möger Pedersen.