Pensionsalderen skal op – men mange danskere frygter fyresedlen, når de bliver gamle

Det danske arbejdsmarked er ikke parat til seniorer, viser ny undersøgelse. Det gør det meget svært for statsminister Lars Løkke Rasmussen at sætte pensionsalderen yderligere op. Djøf vil have en seniorarbejdsmarkedskommission.

Calle Tresselt skiftede job for nogle år siden for at kunne blive længere på arbejds­markedet. Han kan gå på pension næste år, men vil gerne fortsætte. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne skal tage en ekstra tørn og blive længere på arbejdsmarkedet, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Men det er arbejdsmarkedet slet ikke klar til. Rigtigt mange danskere frygter at blive fyret, når de bliver ældre, og virksomhederne gør ikke nok for at holde på de ældre medarbejdere.

Det viser en ny undersøgelse blandt danskere over 50 år. Djøf vil have nedsat en senior­arbejdsmarkedskommission, der skal komme med bud på, hvordan der bliver bedre plads til seniorerne på arbejdsmarkedet. Og den tanke bliver støttet af LO.

Da Lars Løkke Rasmussen tonede frem på skærmen og holdt den årlige nytårstale, varsledes han endnu en gang, at han vil have danskerne til at gå senere på pension. Det skal til for at redde den danske velfærd, når vi bliver flere ældre i forhold til antal unge. Men den plan kan løbe ind i vanskeligheder, for det danske arbejdsmarked er slet ikke gearet til de seniorer, der skal blive længere på jobbet.

Sådan lyder det fra et flertal af danskere ifølge en undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har lavet for Djøf. I alt 1.020 danskere har medvirket i analysen, hvor de blandt andet er blevet spurgt om, hvornår de regner med at trække sig tilbage fra jobbet, og hvad de mener om de ældres situation på arbejdsmarkedet.

Af resultaterne kan man se, at næsten hver tredje frygter på et tidspunkt at blive fyret på grund af deres alder. Herudover mener mere end fire ud af fem, at de får mindre efter­uddannelse end deres kolleger alene på grund af deres alder. Og næsten 60 pct. mener ikke, at virksomheden gør nok for at holde på dem.

Intet arbejdsmarked for de ældre

På bundlinjen står, at næsten tre ud af fire danskere over 50 år ikke mener, at arbejdsmarkedet er parat til seniorerne.

Formanden for Djøf, Lisa Herold Ferbing, mener, at undersøgelsen bør få alarmklokkerne til at ringe hos regeringen.

»Hvis vi skal blive længere på arbejdsmarkedet, er det vigtigt, at vi tager diskussionen, om der er et arbejdsmarked for seniorerne. Det ser ud til, at det ikke er tilfældet. Det handler om fleksibilitet for den enkelte og fortsat kompetenceudvikling, så de ældre kan bevare deres kompetencer, indtil de er langt oppe i 60erne,« siger Lisa Herold Ferbing.

Hun fremhæver, at frygten for at miste jobbet på grund af alder er størst blandt danskere mellem 55 år og 59 år.

»Det er meget skræmmende. Personer i den aldersgruppe betragter jeg stadig som rimeligt unge. Det er en gruppe, som skal være mange år på arbejdsmarkedet. Og det er meget trist, hvis de skal gå med en frygt for at blive fyret i de næste mange år,« siger Lisa Herold Ferbing.

En god sidste tid på jobbet

Ifølge det seneste velfærdsforlig bliver danskernes pensionsalder sat op til 68 år fra 2030. Som udgangspunkt vil Lars Løkke gerne stramme den skrue yderligere. I dag kan danskerne gå på pension, når de er 65 år.

I undersøgelsen fra Djøf kan man se, at fleksibel tilbagetrækning og nedsat tid er to goder, som danskerne meget gerne vil have, hvis de skal blive længere på arbejdsmarkedet. For at få sat flere af den slags ting i søen opfordrer Djøf regeringen til at nedsætte en senior­arbejdsmarkedskommission.

Denne kommission skal indsamle viden og komme med input til, hvordan arbejdsmarkedet bliver bedre for seniorerne.

Hos LO har man samme vurdering af arbejdsmarkedet for seniorerne som Djøf. Og LO ser gerne, at regeringen laver en seniorarbejdsmarkedskommission.

»Den socialdemokratiske regering lavede en seniorpolitisk tænketank. Den nedlagde Venstre-regeringen, og det var en stor fejl. Det handler om, at lønmodtagerne får en god sidste tid på arbejdsmarkedet og en værdig tilbage­trækning efter et langt liv på arbejdsmarkedet,« siger LO-næstformand Morten Skov Christiansen, der også efterlyser mere fleksibilitet hos arbejdsgiverne.

»Vores undersøgelse viser, at 75 pct. af lønmodtagerne over 55 år hverken har fået tilbudt nedsat tid eller mindre krævende arbejdsopgaver. Det, ved vi, er nogle af de ting, der skal til, når folk kommer op i årene,« siger han.

Hos arbejdsgiverne i Dansk Industri mener man, at seniorerne er velkomne på arbejdsmarkedet. Underdirektør Steen Nielsen fra DI fremhæver, at beskæftigelsen for personer over 60 år er steget med 40.000 personer over de seneste fem år.

»Vi har brug for de ældre medarbejdere, og det skyldes en kombination af, at det går godt i den danske økonomi, og at der bliver færre og færre i de yngre aldersgrupper,« siger Steen Nielsen. Han er dog ikke modstander af, at der bliver nedsat en seniorarbejdsmarkedskommission.

»Det giver ingen mening at sætte pensionsalderen op, medmindre folk er i beskæftigelse. Hvis der bliver brug for at tilpasse noget på den front, deltager vi gerne i det,« siger Steen Nielsen.

Han ser meget gerne, at pensionsalderen bliver sat yderligere op i forbindelse med en ny 2025-plan fra regeringen.