Pensionsaftale sender boligrenter op

Boligejere med lån og pensionskunder er ofte hinandens økonomiske fjender. Det gælder stadig

I år og næste år bliver der kun tillagt pensionsopsparingen to procent i rente, men pengene bliver i selskaberne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakub Krechowicz
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renten på bygge- og boligobligationer med lang løbetid er steget de seneste dage og kan stige yderligere i den kommende tid, ene og alene fordi pensionsselskaberne nu får mere frie tøjler og ikke mere er presset helt så hårdt som før til at investere i sikre obligationer med lang løbetid.

»Renten kan godt stige på den konto,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Han tilføjer, at indgrebet, som er rettet mod pensionsselskaberne, har været undervejs i nogen tid og derfor ikke kommer som nogen kæmpe overraskelse for de finansielle markeder. Formentlig af samme grund er kursen på lange boligobligationer faldet på det seneste, hvilket har trukket renten op.

Det har betydet, at både 30-årige 3,5 procent-obligationer med og uden afdrag igen er under kurs 100 og dermed åbne for lånetilbud. Omvendt er 3,0 procent-obligationen med afdrag faldet til ned under kurs 96 og er dermed blevet mindre interessant at optage lån i, eftersom man så får en forholdsvis stor restgæld. Det er kun få dage siden, at denne obligation ellers blev handlet på en helt enestående flot kurs på 98,5.

»Vi har i det hele taget set ret pæne kursfald i sidste uge, og det kan måske godt fortsætte de kommende dage. Men vi tror ikke, at renten sådan permanent vil stige på markant vis. Fortsat er det således gældskrisen i Europa og Danmarks status som sikker havn, der holder renten nede,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Også renten på statsobligationer med lange løbetider steg relativt pænt i går, men det skyldes mere den generelle markedstendens, end aftalen med pensionsselskaberne.

Renten kan stige lidt

Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit siger da også, at pensionskasserne længe har været store aftagere af realkredit tens obligationer, hvilket har været med til at presse renten ned på niveauer, der aldrig før er set lavere herhjemme.

»Men nu går en bevægelse i den modsatte retning i gang. De lange obligationer er tilmed ret kursfølsomme, så der skal ikke ret meget til, før de falder pænt i kurs. Så vi tror godt, at renten kan stige lidt i den kommende tid som følge af dette,« siger Lise Nytoft Rasmussen.

Af den samlede pulje af danske realkreditobligationer på tæt ved 2.600 milliarder kroner ejer danske Danica Pension, PFA Pension, Industriens Pension og andre pensionsselskaber i dag tæt ved 21 procent, viser de sidste nye tal fra Danmarks Nationalbank. Men ses der alene på obligationer med fast rente, er ejerandelen oppe på 25 pct., og dertil kommer så alle de danske obligationer, som pensionskasserne også ejer via en investeringsforening. Samlet er næsten 90 pct. af alle realkredittens obligationer ejet af danske investorer, mens de sidste ti procent ejes af udenlandske pensionskasser, banker, private investorer med videre.

Det græske valg, som afvikles på søndag, er dog noget af det, som på kort sigt kan få stor betydning for de danske renter. Styrkes de yderligtgående politiske fløje, eller kommer der slet ikke nogen sikker afklaring, kan det øge frygten for en ny opblussen af gældskrisen og sende renten ned herhjemme. Også rygterne om en redningspakke til den spanske finansielle sektor gav i sidste uge store kursbevægelser herhjemme, og her var der tale om en flugt væk fra danske obligationer, som sendte renten op.