Pensionister kan nu optage gratis lån

Landets pensionister kan låne penge til en lavere rente end inflationen spiser - og dermed optage lån gratis.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pensionister med egen bolig kan låne penge af kommunerne til kun 0,5 pct. - mindre end inflationen. Dermed fungerer kommunerne reelt som superbillig bank – også for velhavende pensionister, skriver epn.dk.

De ældre boligejere over 65 år har siden 1982 kunnet låne hos kommunen til betaling af ejendomsskatten. Og da folketinget midt i 1980-erne koblede pensionisternes rente for at låne sammen med Nationalbankens diskonto, kan pensionisterne fejre en meget lav rente.

I år er renten for ejendomsskattelån på 2,125 pct., og næste år kun 0,5 pct. I loven står nemlig, at pensionisterne skal betale halvdelen af Nationalbankens diskonto pr. oktober det foregående år. Da var den på 1 pct.

Hos kommunerne, som presses af øgede krav om mere velfærd og samtidig af et krav om ikke at forhøje skatterne, føles pensionisternes ret til at låne til ejendomsskatten som en urimelighed.

I sommer udtalte Kl-formand Erik Fabrin (V) således, at disse lån ved udgangen af 2008 gav kommunerne et tilgodehavende på 5,5 mia. - 14 pct. mere end året før.

Pensionister kan også vælge at indefryse ejendomsskatten og dermed udskyde den, til ejendommen sælges.