Pensioner har ikke indvundet det tabte

Trods kraftigt stigende aktiekurser er tabene fra sidste år endnu ikke indvundet  i de mest brugte pensionstyper med markedsrente.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pensionsfonde med høj risiko har et stykke vej endnu at gå, før tabene fra 2008 er vundet ind igen. Det viser en analyse, at analysevirksomheden Morningstar har lavet over den mest foretrukne pensionstype for tiden: Fonde sammensat efter kundens lyst til lav, mellem eller høj risiko.

Kun kunder, der har valgt lav risko, har gennem årets første ni måneder genvundet det tabte, viser tallene.

"Selvom afkastene har været imponerende i år, så mangler høj risiko porteføljerne stadig at stige i mellem 8 og 28 pct. yderligere førend det tabte fra 2008 er genvundet," siger Karsten Henriksen, chefanalytiker hos Morningstar.

Han oplyser, at det har været et gunstigt år på de finansielle markeder, hvor risikofyldte investeringstyper har givet massive afkast fra de ganske vist lave niveauer, som nedturen i 2008 efterlod.

"Kun japanske aktier har skuffet i år, når man ser på de væsentligste regionale investeringer”, siger Karsten Henriksen.

 

 

Samlet har porteføljerne med høj risiko leveret de bedste afkast i år. Men der er store forskelle blandt selskaberne, som i en kategori har har leveret afkast, der er dobblet så højt for det bedste i forhold til det laveste afkast.

"Pensionsselskabernes egne risikoprofil fonde har givet ganske forskellige afkast både i år, men også når man ser over de seneste tre år. Der har således været en mærkbar forskel i det afkast, og den risiko, man som investor er blevet eksponeret overfor i eksempelvis middel risiko porteføljerne på tværs af selskaberne," siger Karsten Henriksen, chefanalytiker hos Morningstar.

Sammensætningen af investeringerne i de forskellige kategorier kan variere fra selskab til selskab for eksempel i forhold til andelen af aktier. Men forskellene er ikke så store, at der er overlap mellem kategorierne.

Pensionstypen henvender sig til investorer, der ikke selv ønsker at sammensætte deres porteføljer, men alene ønsker at vælge deres risikoniveau.