Pengene skal nok holde hele livet

Efter 40 år som ingeniør er Karsten Lejbach Jørgensen ved at vænne sig til at være pensionist. Han regner med at have penge nok til hele livet, også efter han er fyldt 85 år, hvor ratepensionen slipper op.

Karsten Lejbach Jørgensen vil vente med at få sin pension udbetalt til senere. Her er han fotograferet ved Søndersø i Viborg. Foreløbig skal han bare slappe af og lære at være på pension. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg tager en lang sommerferie og skal først lige vænne mig til ikke at gå på arbejde hver dag.

Sådan lyder det fra Karsten Lejbach ­Jørgensen. Han bor i Viborg og gik i april på pension efter et langt liv på arbejdsmarkedet som ingeniør. Han er 68 år og blev således tre år længere på arbejdsmarkedet, end han var nødt til. Han får nu udbetalt folkepension og en livsvarig pension. Herudover har han en ratepension, men den begynder han først udbetalingerne fra, når han fylder 75 år.

Han har ud over pensionen penge stående i banken og pæn friværdi i huset. Derfor bruger han en model, hvor den øvrige formue bliver brugt først, inden der åbnes for ratepensionen.

»Jeg er lige begyndt med at nyde livet som pensionist. Da jeg var i 50erne, sagde jeg, at jeg ville gå på efterløn, men jeg udskød hele tiden beslutningen og først her i vinter, sagde jeg, at nu gider jeg ikke mere. Jeg tog et møde med Danica og fandt ud af, at det bedste er at skubbe udbetalingerne fra ratepensionen så lang tid som muligt,« siger Karsten Lejbach Jørgensen.

Rejser mere

Han vil i de næste måneder blot nyde livet og først derefter finde ud af, hvad han skal lave som pensionist. Hans kone kan først gå på pension om nogle år. Men han ser frem til, at han om nogle år får endnu flere penge, når ratepensionen begynder at komme til udbetaling.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge dem til. Men på det tidspunkt kan det være, vi begynder at rejse mere,« siger Karsten ­Lejbach Jørgensen.

Han regner med, at parrets forbrug vil være nogenlunde uændret de kommende år. Og måske sat lidt i vejret fra han bliver 75 år. Til gengæld er han ikke bekymret for, hvad der sker, når pengene fra ratepensionen er brugt op.

»Til den tid er der ikke så mange kræfter at rejse for. Jeg tror ikke på, at det bliver et problem. Huset vil være solgt, og vi bor måske i en lejlighed. Jeg er dækket godt ind, og skulle man gå hen og have behov for at sætte forbruget ned, så gør det nok hellere ikke noget,« siger Karsten Lejbach Jørgensen.