Pengekalender 15: Har du penge nok til pensionen?

Mange danskeres ratepension udbetales kun over 10 år.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om indbetalinger til ratepensioner står til at få en kraftig rundbarbering af skatteministeren, der vil begrænse fradragsretten, så ligger den største del af pensionsformuen i ratepensioner og vil gøre det i mange år fremover.

Men langt de fleste af dem står til at blive udbetalt over 10 år, mens de fleste af os har udsigt til at blive betydeligt ældre end ti år over pensionsalderen. 10 år er den kortest mulige udbetalingsperiode for en ratepension, og det giver fornuft at sætte den til det, da en ratepension kun kan forlænges og ikke forkortes.

Men ratepensioner kan kun forlænges fremt til udbetalingerne begynder. Hvis man derefter vurderer, at der er udsigt til at leve længere end forventet, så kan ratepensioner ikke forlænges.

Så er der kun den mulighed at lægge den om til en livrente - en livsvarig pension - hvis 10 år ser ud til at være for lidt.

Sidste år var knap 64 procent af ratepensionerne under udbetaling ifølge Danica sat til kun at løbe over 10 år. Og samtidig har ni ud af ti af de 65-75-årige udsigt til at leve længere end 10 år efter pensionsalderen på 65 år.Problemet med en kort udbetalingsperiode er også, at den tilhørende prognose over de forventede udbetalinger kan se for stor ud, hvis den senere skal fordeles ud over flere lår. Hvis det er planen, så kan det måske betale sig i god tid at få lavet en beregning over den forventede årlige udbetaling over en længere periode.