Pengekalender 1: Sidste chance for højt pensionsfradrag

Det nye loft over indbetalinger på ratepension gør december til sidste chance for at indbetale op til den gamle, høje grænse.

Danske kroner i pengesedler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye regering med skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) sætter fra årsskiftet loftet over indbetalinger på ratepensioner med fradrag ned fra de nuværende 100.000 kroner til 55.000 kroner.

Dermed er december sidste chance for at polstre ratepensioner med op til 100.000 kroner, der kan trækkes fra i topskat og dermed kun koster under det halve af beløbet af den disponible indkomst efter skat.

Det er en stor fordel, hvis udbetalingerne i pensionsalderen holder sig under topskattegrænsen, så skatten til den tid bliver lavere end fradraget ved indbetalingen.

Loftet sættes ned for at skaffe et højere skatteprovenu og for at stimulere opsparing i såkaldte livrente - en pensionsform, hvor udbetalingerne er livsvarige.

Der er dog kun en lille fare for, at dine pensionsindbetalinger over 55.000 kroner kommer til at ske uden skattefradrag. Pensionsselskaberne har nemlig indført systemer, så beløb over de 55.000 kroner automatisk føres over på en livrente - oven i købet på den samme forsikringspolice.

Du skulle gerne blive gjort opmærksom på det, hvis det sker. Men det skulle sikre mod at få skattesmæk på grund af store indbetalinger på pensionsordninger, der ikke udløser fradrag.

Sagen er anderledes, hvis der er tale om en pensionsopsparing f. eks. på en privat pensionskonto. Så er det klogt selv at sætte pensionsindbetalingerne ned til den nye grænse, eller at lægge dem om til en udbetaling som livrente, hvilket kun kan lade sig gøre i et pensionsselskab.