Penge-ekspert advarer mod livrenter

Livrenter og ratepension kan på ingen måde sidestilles, mener en privatøkonomisk ekspert i kølvandet på skattereformens loft over fradrag for indbetaling til ratepensioner.

"Når man vædder med et selskab, som laver i hundredvis af den slags væddemål, så er der vist ingen tvivl om, hvem der har fat i den lange ende," siger rådgiver Kim Valentin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt vanvittigt, når regeringen og pensionsselskaberne giver udtryk for, at danskere, som bliver ramt af skattereformens loft på 100.000 kroner for indbetaling til en ratepension, lige så godt kan spare op i en livrente.

Det mener en af Danmarks førende eksperter, direktør i Finanshuset i Fredensborg, Kim Valentin.

"Problemet med livrenter er omkostningerne, som både er voldsomme og ugennemsigtige. Vi ser masser af tilfælde, hvor det bedre kan betale sig at købe 10 årige statsobligationer end at placere sine penge i en livrente. Loftet over ratepensioner skubber folk over i livrenter, som er væsentligt dyrere for folk. Det er håbløst og vanvittigt," siger Kim Valentin til www.søndagsavisen.dk.

En livrente er et væddemål, man indgår med pensionsselskabet. Man får en fast ydelse så længe, man lever. Lever man længere, end selskabet har beregnet, så vinder man. Lever man kortere, så vinder pensionsselskabet. I modsætning til andre pensionsformer er der som udgangspunkt ikke noget til de efterladte.

"Men når man vædder med et selskab, som laver i hundredvis af den slags væddemål, så er der vist ingen tvivl om, hvem der har fat i den lange ende. Derfor burde man kræve af selskaberne, at de oplyste om forrentningen af ens penge, hvis man f.eks. lever til man bliver 70 år, 80 år og så videre, så man kan vurdere, om det er en konkurrencedygtig forrentning. Det ved man ikke i dag," siger Kim Valentin.

Skatteministeriet bekræftede onsdag, at loftet gælder for alle indbetalinger til ratepension. Det vil også sige de indbetalinger, man betaler via sin arbejdsmarkedspension.

"Problemet er ikke de unge. For dem er 100.000 kroner om året nok. Problemet er de ældre, som ikke har nået at spare nok op eller folk, der pludselig får en 'peak' i deres indtægt. Dem tvinger man over i en dyr ordning," siger Kim Valentin.

Læs også: Endnu et smuthul i pensionsloftet