Passive beboere svækker andels- og ejerforeninger

Lovgivning alene beskytter ikke beboere i foreninger. Man må selv tage ansvar, svarer Brevkassens advokat.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

? Jeg læste sidste uges svar på et spørgsmål om medlemmers manglende adgang til regnskabsbilag i en grundejerforening. Det modsvarer, hvad jeg har oplevet i min ejerforening.

Min erfaring er desværre, at der kan blive og bliver svindlet massivt i nogle ejerforeninger.

Jeg bor i København, og mit indtryk er, at de mange forældrekøb gør, at der sidder en masse unge mennesker til generalforsamlingerne, som ikke selv ejer lejligheden. En ting er, at de er uerfarne, men de mangler også personligt engagement.

Vores forening brugte på formandens foranledning over 3-4 år næsten et års indtægter på advokatudgifter til at føre sag mod en lejer af en cafe i ejendommen. Uden resultat og uden reaktion fra de øvrige beboere.

På den baggrund tror jeg, at det vil være en god ide, at der kom lovgivning om mindstekrav til ejerforeningers vedtægter.

Tak for svaret i brevkassen.

Med venlig Hilsen M.

! Tak for din reaktion. Jeg medtager din kommentar som en øjenåbner. Du har nemlig en vigtig pointe, når du anfører, at det i nogle tilfælde kan knibe med engagementet, når der holdes generalforsamling i ejer- og andelsboligforeninger. Du peger på, at forklaringen kan være de mange forældrekøb, og måske har du ret.

En bærende tanke i såvel ejer- som andelsboligforeninger har altid været, at medlemmerne skal bebo lejlighederne. Begrundelsen for det er, at den, der har skoen på, også ved, hvor den trykker. Interessen for at være med i fællesskabet øges, når du selv bor på stedet.

Når jeg rådgiver købere i foreninger med pligtmæssigt medlemskab, er det altid med en tydelig opfordring til at deltage i foreningsarbejdet. Enten som bestyrelsesmedlem eller som aktivt deltagende i foreningens liv. I foreninger, hvor medlemmerne viser interesse, ses det tydeligt, at økonomien er bedre, stemningen er bedre – alt er bedre end i foreninger, hvor det kniber.Der ses desværre løbende sager, hvor en bestyrelse er kommet skævt afsted. Det kan blive meget dyrt for foreningens medlemmer. Det sker normalt ikke i foreninger, der er administreret af et professionelt administratorfirma – men når det er sagt, må jeg også ærligt sige, at der findes administratorer, der ikke er tilstrækkeligt dygtige til at styre opgaven. Det går ud over byggestyring, finansiering og bredt set økonomistyring. Når det kan lade sig gøre, skyldes det ofte, at medlemmerne mangler enten interesse eller indsigt i foreningsforhold.

Din idé om at udvide lovgivningen er jeg noget skeptisk overfor. Vi har på boligområdet set en øget mængde lovregulering, der er født under overskriften »forbrugerbeskyttelse«. Sandheden er, at det er så som så med forbrugerbeskyttelsen, fordi lovkravene er blevet så mange og så kludetæppesammensat, at det er svært for forbrugeren at overskue.

I gamle dage var en slutseddel på fire sider. I dag skal en køber gennemlæse flere hundrede siders materiale, og jeg vover den påstand, at kun 1 ud af 10 forstår bare 80 procent af al den forbrugerbeskyttende tekst. Lovgivning er ikke nogen trylleformular. Derimod vil der ske en positiv udvikling, hvis det enkelte medlem i højere grad vil tage medansvar og arbejde ud fra en grundtese om »ordentlighed« i foreningens forhold.Samlet set vil jeg ved at bringe dit indlæg slå et slag for, at medlemmer af andelsboligforeninger og ejerforeninger udviser interesse for foreningens forhold og bakker op om bestyrelsens arbejde. Stil spørgsmål, fremsæt idéer og vær sikker på, at alt kører, som det skal. Medlemmer af ejer- og andelsboligforeninger kan kun melde sig ud, hvis boligen sælges. Ellers er der pligt til at forblive medlem i foreningen, og det stiller krav til ordentlighed i foreningens arbejde.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk