Pas på med at spare op til drømmeboligen

Har man forelsket sig i en bolig uden at have råd, er det en farlig leg at vente med at købe for i stedet at spare op, siger boligøkonomer.

I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 32 procent, at de foretrækker at vente og spare op til drømmeboligen, hvis de ikke har råd i første omgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Når boligkøbere finder drømmehuset, men prisen er for høj, vælger mange at spare op i stedet for at finde et billigere hus eller et hus i et billigere område.

I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 32 procent, at de foretrækker at vente og spare op til drømmeboligen, hvis de ikke har råd i første omgang.

30 procent vælger at købe en mindre bolig i samme område, mens endnu færre vælger at købe en bolig i et billigere område.

Men det kan være en farlig leg at spare op til en bestemt bolig.

»Hvis du har set dig lun på en ejerlejlighed eller et hus i centrum af de store byer eller i andre eftertragtede områder, vil mange boliger stige så meget i værdi, at din opsparing er omsonst,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.

»Man stikker sig blår i øjnene, hvis man går og sparer op til en bestemt bolig, hvis budgettet først er til det om 12 måneder. Så er det bedre at udvide sin søgning,« siger hun.

Selv hvis liggetiden i et område for eksempel er otte måneder, kan en attraktiv bolig i samme område blive solgt på et par uger, siger Lise Nytoft Bergmann.

»Man skal ikke sætte næsen op efter at få fat i en bolig, man ikke har råd til nu. Mange steder i landet skal man bruge flere måneder på at spare op, end de måneder hvor boligen er til salg,« siger hun.

Det samme mener Morten Skak, boligøkonom på Syddansk Universitet. Men hvis prisen er lige på vippen, synes han generelt, at det er fornuftigt at spare op i stedet for at sætte sig for stramt.

Med mindre man har nerver til at spekulere i at købe bolig i et attraktivt område. Så kan det være fornuftigt at slå til, selv om pengene kun lige strækker.

»Hvis man har stærke forventninger om, at boligen stiger i pris, kan det være fornuftigt at spænde buen til det yderste og købe her og nu, så man kan tjene på prisstigningerne,« siger Morten Skak.

Det er et risikabelt sats og forbundet med stor usikkerhed, men det kan give gevinst, siger han.

En anden risiko er, at boligen bliver snuppet for næsen af dig. Derfor skal det være et meget lille beløb, du skal spare op, hvis du vil gøre dig forhåbninger om at købe en bolig, før den er solgt, siger Lise Nytoft Bergmann.

Derfor er det godt at søge bredt i stedet for at blive forgabt, mener Morten Skak.

»Der kommer altid en sporvogn og en pige til. Man skal passe på med at blive alt for forelsket i én bestemt bolig,« siger han.

På statistik.realkreditforeningen.dk kan man se salgstid, ejendomspriser, udbudspriser og anden statistik for det område, man søger bolig.

Fakta: Så hurtigt bliver boligerne solgt:

  • Den gennemsnitlige salgstid på en ejerlejlighed i Region Hovedstaden var 89 dage i første kvartal af 2016. For et parcel- eller rækkehus var salgstiden 136 dage.
  • Salgstiden for et parcel- og rækkehus i Region Sjælland var 233 dage, og henholdsvis 205 dage for Region Midtjylland, 252 dage for Region Syddanmark og 256 dage for Region Nordjylland.

Kilde: Realkreditforeningen