Pas på med at låne, hvis du allerede har fået nej

Har du først fået nej af flere banker og realkredit­institutter til at låne penge, skal du tænke dig grundigt om, inden du griber til alternative muligheder, lyder rådet fra flere eksperter.

Arkivfoto: Danske Bank. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej, nej og atter nej.

For mange boligkøbere kan det være svært at optage boliglån, når man gang på gang får afslag fra banker og realkreditinstitutter.

Men du skal være varsom med at låne penge andre steder, hvis du gentagne gange har fået nej, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen:

»Man skal som det første tænke på, at der er en årsag til, at man har fået nej fra bank og realkreditten. Det kunne være, fordi det ikke er en god idé at tage det her lån, fordi man ikke har råd til det.«

Samme udmelding kommer fra Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea.

»Advarselsklokkerne skal ringe, hvis man har været i flere banker, og der er blevet sagt nej til at låne penge. Banker har stor erfaring med at kreditgodkende, og hvis der er flere aktører inden for den sektor, der siger, at det ikke er en god idé, skal man huske at tænke sig om to gange, før man vælger at låne udenom,« siger hun.

»Man skal holde det op imod, at bankerne og realkreditinstitutterne som udgangspunkt lever af at låne penge ud. Når de har været inde og sige nej til boliglån, skal man som boligkøber stille sig selv det spørgsmål, hvad årsagen er til, at en eller flere banker har sagt nej, og hvad risiko­faktorerne er ved alligevel at kaste sig ud i at låne,« fortsætter hun.

Ifølge Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, kan alternative finansieringsmuligheder være en god idé, så længe man er helt bevidst om, hvad man går ind til.

»Det er ikke et problem, men man skal selvfølgelig være opmærksom på, at hvis man går ind og får andre former for finansiering, så kan der gælde nogle helt andre vilkår end dem, vi kender fra realkreditlån,« siger han.

»Man skal meget nøje læse det med småt. Man risikerer, at hvis der skulle ske noget, som ændrer din økonomiske situation eller markedsudviklingen i det område, du har købt bolig, så kan lånet opsiges, selv om du har betalt. Og så er du inde i en verden af problemer,« uddyber han.

Selv om de private investorer som udgangspunkt definerer betingelserne for lånene, garanterer udlånsportalen UdenomBanken, at de kun formidler lån, de kan stå inde for.

»Investorerne giver et tilbud til låntageren på renten, men vi har defineret spillereglerne. Vi garanterer også over for låntageren, at det er et fornuftigt produkt, de får,« siger udviklingsdirektør i UdenomBanken Søren Scheibye.