Pas på med at få din andelsbolig vurderet

Stadig flere andelsforeninger skifter til en valuarvurdering. Men for mange er det en dårlig idé, lyder det fra en uafhængig ekspert.

Arkivfoto. (Foto: Mathias Løvgreen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejendomspriserne er galoperet derudaf de seneste år. Boliger især i de store byer er steget så meget, at prisniveauet efterhånden nærmer sig de guldrandede år lige før finanskrisen.

Men andelsbolighavere er ikke automatisk med i boligfesten. Det skyldes, at mange af andelsforeningerne er bundet op på den offentlige vurdering, der blev fastfrosset i 2012 på grund af rod i systemerne hos Skat.

De seneste års prisfest er derfor gået mange andelsbolighaveres næse forbi.

En vurdering fra en valuar kan dog invitere andelshaverne med til boligfesten. Valuarer kan nemlig udfordre den offentlige vurdering, så maksimalprisen i foreningen ændres.

Men inden man takker ja til invitationen, skal man tænke sig godt og grundigt om:

»De eneste, der har interesse i en valuarvurdering, er de mennesker i foreningen, der skal sælge, og de mennesker som skal låne penge i banken. Alle andre i foreningen har ingen interesse i en valuarvurdering«, siger uafhængig andelsboliganalytiker Tejs Carstensen.

Det er langt fra ualmindeligt, at valuarer vurderer andelsforeninger til at være 10, 20 eller 30 procent mere værd. I grelle tilfælde helt op til 400 procent. Det betyder med andre ord, at andelsboligerne i foreningen kan sælges dyrere.

Dermed kommer der folk ind i foreningen, som har købt til en højere pris, og de er ifølge Tejs Carstensen typisk mindre villige til at stemme ja til eksempelvis vedligeholdelsesprojekter, der ofte indebærer stigninger i den månedlige boligydelse.

Det er heller ikke en gratis omgang at få en valuar til at vurdere sin forening. Det koster et sted mellem 12.500 og 30.000 kroner og gælder i 18 måneder.

En udgift man er foruden, hvis man beholder den offentlige vurdering.

»Hvis man ikke står over for at skulle sælge eller låne flere penge, så er der ikke rigtig nogen idé i en valuarvurdering. Sådan en koster jo løbende penge«, siger privatøkonom Brian Rasmussen fra Arbejdernes Landsbank.

Et andet aspekt er, at alle kvadratmeterne i andelsforeningen bliver vurderet til at være lige meget værd. Det vil sige, at én lejlighed i foreningen måske godt kan sælges til valuarvurderingen, mens en anden ikke kan:

En lejlighed ud til Nørrebrogade, hvor bussen holder lige ud foran er vurderet til det samme per kvadratmeter som lejligheden på fjerde med udsigt ud over Assistens Kirkegård. Men reelt set er de jo ikke det samme værd«, siger Tejs Carstensen.

Gode råd om valuarvurdering:

  • Hvad er formålet med andelsboligforeningen? Er foreningen liberal, kan man overveje en valuarvurdering. Er værdien den oprindelige andelsboligtanke, bør man ikke.
  • Undersøg om dit område er lavt eller højt værdiansat i forhold til den offentlige vurdering. Det kan give indikationer om valuarvurderingen.
  • Undersøg gældsætningen i foreningen. Har foreningen lav gældsætning, så er en valuarvurdering sjældent farlig.