Pakke II er ingen hjælp for boligkøbere

Ejendomsmæglerne håber, at Bankpakke II vil puste liv i et næsten dødt boligmarked. Men det vil den ikke ifølge bankerne.

Man kan komme til at stå forgæves i køen hos banken. Det er ikke sikkert, at Bankpakke II fører til større udlån til private. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Rune Feldt-Rasmussen

Ejendomsmæglerne kan håbe, tro og drømme nok så meget om, at Bankpakke II øger bankernes villighed til at låne penge ud til køb af ejerboliger. For ifølge bankernes egen interesseorganisation vil det ikke ske:

»Det tror jeg ikke,« lyder den nøgterne vurdering fra Jørgen Horwitz, direktør i Finansrådet.
Han mener, at bankerne i øjeblikket er i færd med en helt naturlig opstramning af kreditterne, fordi en økonomisk afmatning er i fuld gang.

Ingen udlånsfest

»I opgangstider er det altid lettere at give kreditter. Men det, vi ser nu, er, at bankerne gør sig meget umage for kun at låne penge til kunder, som har råd til at afdrage for ikke at løbe for stor en risiko. Det er i virkeligheden i alles interesse – også kundernes,« siger Jørgen Horwitz.

Han mener ikke, at Bankpakke II er designet til at gøre det lettere for privatkunder at låne penge til at købe bolig for:

»Vi har hele tiden sagt, at ingen skal forvente en udlånsfest, blot fordi kreditpakken er vedtaget,« siger Finansrådets direktør.

Læs også: Banker stopklods for bolighandler

Alligevel folder ejendomsmæglerne hænder og beder til, at redningspakken er med til at puste lidt liv i boligmarkedet:

»Selv om jeg har mine bange anelser, så håber jeg, den virker,« siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen.

Læs også: Boligsælgere halverer prisen