Overvej nøje din afdragsfrihed

Det er svært for både politikere og finanssektor at rette ind efter det voksende krav om at reducere danskernes favoritlån, de afdragsfrie realkreditlån

Såvel Nationalbank-direktør Lars Rohde og Nykredit-direktør Michael Rasmussen frygter, at danskernes store afdragsfrie gældssætning kan blive lidt af en bombe for både realkreditselskaber og samfundsøkonomien, hvis ejendomspriserne igen tager et dyk. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet så billigt at belåne sin villa eller ejerlejlighed, at det næsten ikke kan betale sig at lade være. Hvis man vælger et realkreditlån med rentetilpasning og afdragsfrihed og tager højde for inflationen, kan man endda tjene lidt håndører på at placere pengene på en højrentekonto. Det er så godt som risikofrit, hvis man låser sin rente fast i fem år.

Selv om perlerækken af bankøkonomer gennem de seneste fem år igen og igen har advaret om, at nu skal renten op, er der i store træk sket det modsatte: Renten er faldet. Alligevel frygter særligt Nationalbank-direktør Lars Rohde, at danskernes store afdragsfrie gældssætning kan blive lidt af en bombe for både realkreditselskaber og samfundsøkonomien, hvis ejendomspriserne igen tager et dyk. Hvad der sagtens kan ske, når renterne for alvor begynder at kravle opad.

Han står heller ikke alene med bekymringerne. For nylig talte Nykredit-direktør Michael Rasmussen i Berlingske Business overraskende for et indgreb mod afdragsfrihed ud fra en frygt for alvorlige makroøkonomiske konsekvenser, hvis renten stiger samtidig med, at danskerne skal til at begynde at afdrage. Også i svensk presse var SEB-direktør Annika Falkengren mandag ude og tale for at fjerne afdragsfrihed,

Alligevel er det ganske svært at gennemføre. For selv om regeringen formentlig kan mobilisere et flertal for en begrænsning af afdragsfrihed fra 80 pct. i dag til 60 pct. fremadrettet med støtte fra Danske Folkeparti og venstrefløjen, er et indgreb ifølge Jyllands-Posten påny skudt til hjørne og endt hos Finanstilsynet, der nu igen skal overveje at gøre en begrænsning til en del af den såkaldte tilsynsdiamant, som er et myndighedsredskab til at regulere realkredittens adfærd.

Det er ellers kun to måneder siden, at Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard afleverede den svære bold til politikerne. Men de har trods erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens(S) melding om det modsatte tilsyneladende ikke ønsket at pille ved det afdragsfrie system, som man indførte i 2003. Det kan måske også blive en vigtig faktor lige inden et valg, hvor de borgerlige partier over en bred kam er modstandere af et indgreb.

Men også en løsning via Finanstilsynets tilsynsdiamant kan blive en brandvarm kartoffel. Det har den været før. For en naturlig konsekvens af et sådant indgreb vil være, at realkreditselskaberne benytter muligheden for at begrænse afdragsfriheden i udkantsområderne, hvor boligpriserne stadig hænger i bremsen og måske ligefrem stadig falder.

Og kan politikerne stå inde for et indgreb som de facto rammer langt hårdere i de områder af Danmark, der i forvejen er pressede blandt andet på grund af ringe lånevilkår i realkreditinstitutterne?

Der er også en anden fare ved et indgreb, der i hvert fald realkreditsektoren ynder at advare imod. Der er nemlig en vis sandsynlighed for, at en begrænsning af afdragsfrihed i Danmark vil få udenlandske konkurrenter til at gå til angreb på det danske marked for boliglån med afdragsfrihed som vigtigste våben. Vi har allerede set Swedbank løbe med sin del af markedet for andelsboliglån, som mange danske banker hævede prisen voldsomt for, og det kan diskuteres, om udenlandske banker er omfattet af realkreditlovgivningens snærende bånd.

Til de danskere, der har afdragsfrie lån og ønsker at fastholde det, er der grund til at holde et vågent øje med debatten og eventuelt optage nyt lån med ti års afdragsfrihed inden for overskuelig fremtid. For selv om den varme kartoffel til stadighed skubbes rundt, tyder meget på, at der er en eller anden form for indgreb på vej.