Overskydende skat: Sådan får du mest ud af pengene

Er du blandt de godt tre millioner danskere, der tirsdag fik en dejlig pose penge tilbage fra Skat, kan du her finde inspiration til, hvordan pengene bruges mest optimalt.

Foto: Claus Fisker. Få forbrugerøkonomens tre bedste råd til, hvordan du bruger overskydende skat mest optimalt.
Læs mere
Fold sammen

Skat har netop udbetalt 17,7 mia. kr. til de mange danskere, der har betalt for meget i skat i 2014. I gennemsnit har de 3,3 millioner personer fået knap 5.400 kr. udbetalt. Og det er tros alt noget, der luner på kontoen - især lige efter en påske. Men ifølge forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen, Nykredit, bør man tænke en ekstra gang over, hvad gaven fra skattefar bruges til.

»Mange opfatter det som en uventet gevinst og bruger derfor pengene anderledes, end hvis de var blevet udbetalt løbende. Men dét er irrationelt, for det er dine egne penge, du får retur, ikke en lottogevinst,« skriver Johan Juul-Jensen i en analyse.

Han understreger, at overskydende skat er et udtryk for, at man har betalt mere i skat end man burde. Det svarer derfor til, at man hver måned sparer en lille del af sin løn op hos Skat. Faktisk vælger mange danskere helt bevidst at indbetale for meget i skat i løbet af året for at undgå restskat, og fordi de på den måde kan snyde sig selv til at spare op.

Men det er en dårlig idé, da vi ofte bruger pengene mere løssluppent, når de udbetales som overskydende skat, advarer forbrugerøkonomen.

»Vi ser typisk overskydende skat som 'gratis penge', som vi derfor bruger på luksus som tøj, tv og rejser.«

Så hvis man vil undgå at klatte pengene væk, anbefaler han, at man sørger for at få justeret forskudsopgørelsen, så man så vidt muligt undgår både positive og negative overraskelser fra Skat.

»Ønsker man at spare op, får man mest for sine penge ved at gøre det løbende i stedet for at gøre det via overskydende skat. Penge som løbende opspares, ser vi typisk som hårdt oparbejdede penge, som vi ikke skyder af på hvad som helst, mens gevinst-udbetalinger som lotto eller tilbagebetalt skat sider løsere,« skriver Johan Juul-Jensen.

Er du blandt dem, der har fået penge tilbage, har forbrugerøkonomen tre forslag til, hvordan du bruger den overskydende skat mest fornuftigt:

Afdrag gæld: Har du gæld, kan du med fordel afdrage ekstra herpå. Mindre gæld her-og-nu reducerer fremtidige renteudgifter og giver dermed mere luft i privatøkonomien.

Indsæt pengene på en aldersopsparing: Selv ud fra meget konservative forudsætninger vil 10.000 kr. indsat årligt på en aldersopsparing over 30 år blive til mere end 650.000 kr.

Efterisoler boligen: En del boligejere har de seneste år forbedret deres boligs energimærke. Men for mange er der stadig gode muligheder for at reducere varmeregningen. Det gælder især boliger bygget før 1979, hvor der kom nye krav til boligernes energiforbrug.