Over 1.000 boliger sælges i påsken

Når solen skinner og blomsterne vælter op, så får danskerne lyst til at se på ny bolig. Sådan har det været i årtier, og sådan er det også i år, selv om der er megen snak om krise, stigende ledighed, fare for prisfald og andre dårligdomme.

Påsken er stadig sæson for boligkøb, men salget vil blive meget lavere end tidligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Et sted mellem 1.000 og 1.200 købsaftaler på både villaer, lejligheder og fritidshuse ventes underskrevet i påsken i år. Dermed vil aktiviteten være halveret i forhold til de gyldne år for to til tre år siden, hvor der blev handlet over dobbelt så mange boliger i påsken.

»Den samlede omsætning hos alle ejendomsmæglere i Danmark, venter vi kommer op på tæt ved to milliarder kroner i de ti dage omkring påske. Det svarer til et salg på 1.000 eller måske 1.200 boliger, hvis salget går godt. Det er betydeligt mindre end de over tre milliarder kroner, der blev omsat for i de gode år, og før vi begyndte at klage,« siger Niels H. Carstensen, der er kommunikationschef hos ejendomsmæglerkæden Home.

Ejendomsmægler Rolf Høegh fra firmaet »Place2live,« der driver 12 butikker i Nordsjælland, venter pæn interesse i påsken for især gode huse, der ligger godt, og som er prissat rigtigt.

»Men omsætningen er helt klart lavere end for få år siden. Det er helt sikkert. Man kan ikke sige, at markedet er vendt. Det er et tog, der er gået i stå, og det tager tid at få det sat i gang igen. En del af årsagen er, at folk hele tiden hører, at priserne skal ned. For hvem vil købe et køleskab i dag, hvis de får at vide, at priserne sættes stort ned i morgen,« siger Rolf Høegh.

Han tilføjer, at en del af baggrunden for de lidt sløve takter på boligmarked også er, at mange flere end før får afslag på et lån hos bank eller realkredit. De har samme eller større rådighedsbeløb end for få år siden, hvor de godt kunne godkendes som køber.

"Men nu får de nej," siger Rolf Høegh.

Den nordsjællandske ejendomsmægler peger dog på, at den lave rente har gjort det langt billigere at låne penge end før.

»Så mange boliger er nu billigere at eje end at leje,« siger Rolf Høegh.

Læs også: Forår i luften - men ikke for sommerhuse

Niels H. Carstensen venter, at alle typer boliger vil blive handlet i påsken, men når det kommer til sommerhuse, samler interessen sig om emner, der koster under 1,5 million kroner.

»Men mange er også på jagt efter de rene kup. Det vil sige sommerhuse, der koster to millioner kroner, men som egentlig burde koster 2,5 millioner kroner. Også endnu dyrere huse, der er sat kraftigt ned fra måske fem til 3,5 millioner kroner, er der købere til. Men de sommerhuse, som før kostede tre millioner kroner, og som nu er sænket til 2,8 millioner kroner, sker der ingenting med,« lyder det fra Home.

Kommunikationschef Jens Meyer fra Danbolig venter, at det især er boliger i den billige ende af markedet, køberne vil vise interesse for.

»Det vil i Nordsjælland og eksempelvis Birkerød eller Hørsholm sige huse, der koster under tre millioner kroner. For de penge får man et hæderligt parcelhus fra 1970erne på omkring 140 kvadratmeter. Kommer vi til Hillerød er priserne lidt lavere og er på 2,5 millioner kroner og nedefter for et typisk hus,« siger Jens Meyer.

Mange af køberne til boliger i denne prisklasse er unge førstegangskøbere. Når de er lidt mere aktive på boligmarkedet nu end før, skyldes det både de faldende huspriser og den lave rente. Men også, at mange har fået pæne lønhop de senere år, og så der er kommet ro omkring skatten, så alle ved, hvad der sker med rentefradrag, ejendomsværdiskat og grundskyld de næste mange år.

Læs også: Stort afslag i boligpriser inden påske