Opsparing låst for tusinder af pensionskunder

To pensionsselskaber har så dårlige afkast, at tusinder af kunder ikke kan få hele deres opsparing med, hvis de vil flytte.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen
Den finansielle bølgegang i kølvandet af den amerikanske centralbankchef Ben Bernankes tale i maj har efterladt to pensionsselskaber så forslåede, at de ikke kan udbetale en gruppe kunder deres fulde pension, hvis de vil flytte. Det betyder, at de to selskaber, Danica og Skandia, har et såkaldt kursværn - hvilket i praksis vil sige, at en kunde får fratrukket en procentdel af sin opsparing, hvis den skal flyttes.

Det skyldes, at investeringerne i opsparingen er svundet så meget ind, at de ikke kan dække de fulde beløb, der står på kontooversigterne.

I Danica Pension er der tale om 60.000 kunder, og i Skandia er der tale om knap 34.000 kunder, der er berørt af situationen.

»Uroen i juni halverede de foregående fem måneders afkast. Kursværnet er baseret på, at vi ser en relativt stor usikkerhed på markederne,« forklarer chef for presse- og markedskommunikation i Skandia Nicolai Nielsen.

Skandias kursværn er netop reguleret op fra 0,5 til 0,6 procent, og i Danica ligger kursværnet på 1,2 procent for den kundegruppe, der tilhører den såkaldte rentegruppe 2.

»Kursværnet baserer sig på det afkast, som genereres i rentegruppe 2, og det har altså ikke været tilstrækkeligt stort til at ophæve kursværnet,« forklarer cheføkonom i Danica Jens Christian Nielsen.

Selskaberne er bl.a. ramt af den uro, som den amerikanske centralbankchef udløste ved at sige, at der vil ske en neddrosling af opkøbet af amerikanske stat- og realkreditobligationer i løbet af efteråret. Talen fik aktier til at falde og renter til at stige, hvilket giver kurstab i de store obligationsbeholdninger, der traditionelt ligger i gennemsnitsrentepensioner.

»Kursstigningerne i de senere år har været understøttet af opkøb fra centralbankerne - nu går spekulationerne på, hvornår de holder op,« siger Nicolai Nielsen.

Kursværn er reguleret af Finanstilsynet og skal opgøres en gang om måneden. Dermed er de et ret præcist udtryk for, hvordan det går med investeringer, og de skal ophæves, når investeringerne igen dækker kundernes opsparing.

»Vi ønsker selvfølgelig at ophæve kursværnet så hurtigt som muligt, men det er umuligt at sætte en dato på. Investeringssammensætningen i Danica Traditionel er temmelig konservativ som følge af garantierne,« påpeger Jens Christian Nielsen.

Lige nu er situationen den, at specielt amerikanske aktier klarer sig godt, og det kan efter flere analytikeres mening få den amerikanske centralbank til snart at gøre alvor af at nedtrappe støtteopkøbene - hvilket igen kan få renten til at trække lidt op.