Ophævelse af naturbeskyttelse skal hjælpe sommerhusejere

I sommerhusområdet er der glæde over, at regeringen nu vil arbejde for, at det bliver muligt at lave hård kystsikring ud for sommerhusene.

De trængte sommerhusejere på kyststrækningen ved Lønstrup i det nordvestlige Jylland får nu hjælp, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Regeringen har bedt EU-kommissionen om at få lov til at ophæve Natura 2000-beskyttelsen for en del af det beskyttede areal ved klinten, hvor områdets mange sommerhuse ligger. Det skal gøre det muligt for sommerhusejerne at lave hård kystsikring, forklarer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

»Det er et område, der bare forsvinder i havet, hvis vi ikke gør noget. Derfor giver det god mening at fjerne Natura 2000-beskyttelsen, så vi kan få lavet hård kystsikring. På den måde kan vi både beskytte den natur, der ellers vil forsvinde og hjælpe de borgere, der forsøger at redde deres boliger,« mener Esben Lunde Larsen.

I sommerhusområdet er der glæde over, at regeringen nu vil arbejde for, at det bliver muligt at lave hård kystsikring ud for sommerhusene

»Det er det, som vi har ønsket og kæmpet for i meget lang tid,« siger Erling Mikkelsen, formand for Grundejerforeningen/Strandfogedgården/Lønstrup.

Han har selv et hus i femte række, men oplyser at sommerhusejernes glæde ude i yderste række naturligvis ikke er mindre. Han ser dog gerne, at naturbeskyttelsen bliver ophævet længere ned til Rubjerg Knude Fyr, og at der midlertidig bliver givet tilladelse til hård kystsikring, indtil beskyttelsen er endeligt ophævet.

Derimod er man ikke begejstret planerne i Danmarks Naturfredningsforening.

»Selvfølgelig vil vi se meget kritisk på, når man går ind og ændrer på de her ting, og det tror jeg også, at kommissionen vil, når vi i forvejen har udpeget så lidt,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening