Online jura: Tegn dit eget testamente

Digitale formularer tilbyder, at du kan oprette testamente eller andre juridiske dokumenter selv. Men jurister advarer om, at det kan være svært at navigere i.

Digitale formularer tilbyder, at du kan oprette testamente eller andre juridiske dokumenter selv. Men jurister advarer om, at det kan være svært at navigere i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Dine, mine og vores børn. Andet ægteskab, et papirløst samliv eller en anden af de 37 familieformer, vi har herhjemme.

Vi har friheden til at vælge, præcis hvordan vores familie skal sættes sammen, men når det kommer til arv og testamente, så er reglerne rigide og traditionelle. Så når under ti procent af danskerne opretter testamente, kan det betyde konflikter for de efterladte, når vi engang skal herfra.

Gratis online formularer til at oprette testamente byder sig til, andre stiller gør-det-selv-formularer til rådighed billigt, og hvis man vil, kan man skrive sit testamente helt uden kontakt til et menneske.

»Testamentet er faktisk ikke så svært et dokument at oprette. Udgangspunktet hos os er, at langt de fleste danskere kan lave testamente selv,« vurderer Michael Lauritzen, direktør i Testaviva, der tilbyder gratis juridiske dokumenter, man selv kan oprette.

Han oplever, at cirka otte til ti procent af brugerne ender med at ringe ind og bede om hjælp til de dokumenter, de opretter, når de bruger den gratis tjeneste.

Og det er heller ikke bare lige, mener Danske Familieadvokater.

»Hvis du spørger mig, så kan ingen gøre det på den måde. Arveret er et område, der kræver rådgivning. Du kan sagtens klikke i en boks, om du er gift eller enlig - men er du enlig efter skilsmisse, partners dødsfald eller har du aldrig været gift? Det er tre forskellige ting juridisk,« forklarer Anne Broksø, formand for Danske Familieadvokater.

Hun forklarer, at det ikke er svært at skrive et testamente. Det svære er at sikre sig, at man har gjort sig alle nødvendige overvejelser først, og her er det nødvendigt med rådgivning.

»Selv hvis du bare har ét barn og vil lade det arve med særeje, så er der altså ni typer særeje. I værste fald får du noget helt andet, end du ønsker,« siger Anne Broksø.

Hos Forbrugerrådet Tænk vurderer chefkonsulent Benedicte Federspiel, at kun helt simple familiekonstellationer kan gøre brug af online platforme uden rådgivning undervejs.

»Er i gift og har et enkelt barn sammen, så kan det være fint nok, for så er reglerne klare, og så er det nogenlunde til at navigere i selv. Men hvis du lever som halvdelen af Danmark med en partner, og I begge har børn fra tidligere forhold og måske får et mere, hvor er I så henne?,« spørger hun.

Hun sammenligner brugen af en online juridisk platform med at gå ind på en sundhedsplatform for at tjekke sit helbred i stedet for at gå til lægen. Og jo mere indviklet en familiekonstellation man har, desto sværere bliver det at navigere i uden rådgivning.

Derfor anbefaler Benedicte Federspiel juridisk rådgivning undervejs.

Også Michael Lauritzen fra Testaviva synes, at man skal få kastet et par professionelle øjne på sit dokument, hvis man ikke er helt overbevist om, at alt er på rette plads.

»Testamente og ægtepagt er noget, folk bliver uenige om. Og er man i tvivl om forskellen på fuldstændig særeje og kombinationssæreje, selv efter man har læst på det, så synes jeg, man skal gå videre. Men man er alligevel bedre stillet med et testamente end uden,« understreger han.

/ritzau/FOKUS