Officielt: Nu stiger lejligheder i pris

Efter mere end tre år med dramatiske prisfald stiger priserne nu på ejerlejligheder, viser officielle tal fra Danmarks Statistik.

Lejligheder er kommet tilbage i et lille plus, mens villaer også i andet kvartal faldt i pris, viser de officielle tal fra Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jeppe Michael Jensen

Priserne på både lejligheder og sommerhuse er nu igen på vej op. Det sker efter tre år med massive prisdyk. Det er de officielle tal fra andet kvartal fra Danmarks Statistik, der viser dette. 

Realkreditrådet og Realkreditforeningen har tidligere udsendt tal også for tredje kvartal, der peger i samme retning. Men tallene fra Danmarks Statistik er mere pålidelige, fordi de omfatter alle bolighandler og ikke kun dem, der ydes realkreditlån til.

Det vil sige, at eksempelvis kontante handler, eller boliger som finansieres med lån i banker eller andre steder uden for realkreditten, indgår i tallene fra Danmarks Statistik. Det gør de derimod ikke i tallene fra Realkreditrådet og Realkreditforeningen.

Netop sommerhuse og lejligheder en boligform, som en del formentlig køber uden at optage lån hos realkreditten, hvorfor tallene fra Danmarks Statistik er ekstra interessante netop på dette område.

Villaer falder stadig

Prishoppet fra første til andet kvartal er dog ret lille. Nemlig på 1,2 procent for lejligheder og 3,2 procent, når det handler om sommerhuse. Men det er første gang i længere tid, at priserne stiger.

Fortsat koster lejligheder dog 16,3 procent mindre end for et år siden. Sommerhuse er faldet med 14,9 procent over det sidste år, viser tallene.

Parcelhuse falder derimod fortsat i pris. Her er prisfaldet fra første til andet kvartal på 0,7 procent, og oppe på hele 16,4 procent over det sidste år.

Det er formentlig de faldende renter, som nu lægger en bund  under boligmarkedet, og trækker prisen på sommerhuse og lejligheder lidt op.

Ledighed er en joker

”Det er i hvert fald historisk billigt at finansiere et boligkøb lige nu, hvilket ser ud til at give flere handler på boligmarkedet,” siger økonom Jakob Kongsgaard Olsson fra Realkredit Danmark.

Han tilføjer, at de lave renter har været med til at skabe et mere fornuftigt forhold mellem husholdningernes indkomster, og hvor meget det koster at købe en bolig.

”Men fremover bliver den stigende ledighed en joker for boligmarkedet. Højere ledighed kan få potentielle boligkøbere til at vil holde igen, da risikoen for at miste  jobbet er større end før. Til gengæld er der udsigt til skattelettelser og stigende lønninger,” siger Jakob Kongsgaard Olsson.

Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser, at prisen på enfamiliehuse er faldet med 18 procent siden toppen i 2. kvartal 2007. Til sammenligning er boligpriserne fra Realkreditforeningen og Realkreditrådet faldet med godt 15 procent.

I hovedstadsområdet er prisfaldet på 30 procent siden toppen.