Økonomisk rådgiver: "Vismændenes forslag sætter boligmarkedet under pres"

Det er farligt for boligmarkedet at efterlade potentielle købere i uvished om, hvad der kommer til at ske med boligbeskatningen, mener økonomisk rådgiver og kommentator.

Kim Valentin, økonomisk rådgiver og borgmester i Gribskov Kommune, efterlyser en hurtig politisk udmelding oven på vismændenes anbefaling om at ophæve skattestoppet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

De økonomiske vismænds forslag om at ophæve skattestoppet og øge boligbeskatningen er en giftig cocktail for boligmarkedet, da det med øjeblikkelig virkning kan få potentielle købere til at holde igen. Derfor efterlyser økonomisk rådgiver og kommentator Kim Valentin en hurtig udmelding fra politikerne på Christiansborg.

»Vi har ikke behov for et ejendomsmarked i krise. Alene dét, at der bliver talt om det nu, sætter boligmarkedet under pres. De potentielle boligkøbere vil nok tænke, at vi venter lige og ser, hvad der sker. Hvis vismændenes anbefalinger bliver gennemført, falder priserne jo. Så hvis jeg var boligkøber, ville jeg også have afklaret først, om noget af det, de foreslår, overhovedet er levedygtigt,« siger Kim Valentin, der er adm. direktør i Finanshuset i Fredensborg og borgmester (V) i Gribskov Kommune.

Selvom han ud fra et økonomisk perspektiv godt kan se det fornuftige i vismændenes forslag, mener han ikke, at det er realistisk, at politikerne på Christiansborg vil servere det for vælgerne.

»Hvis man skulle begynde forfra med et helt nyt system, og ingen blev påvirket af det, er det rigtigt nok, hvad vismændene siger. Det principielt rigtige i den opstilling, de laver, er, at hvis vi på lidt længere sigt ser på den udvikling, der er i verden, så skal vi tænke i at få skatteindtægterne over i de immobile områder.«

På den lange bane er han derfor enig i, at det er fornuftigt, at beskatning skal foregå på ting, der ikke kan flyttes til udlandet. Forslaget er bare alt for langt væk fra den politiske virkelighed.

»Det er ikke en vindersag at komme med en dagsorden, der hedder, at et helt almindeligt hus skal falde med 300.000-700.000 kr. i værdi samtidig med, at man sætter de årlige omkostninger op. Men det er heller ikke formålet med anbefalingen. Vismændene siger deres mening om, hvordan det vil være rigtigt at gøre det,« siger Kim Valentin.

Samtidig peger han på, at der er nogle dynamiske effekter ved at beskatte fast ejendom på den måde, som ikke passer sammen med den verden, vi lever i lige nu.

»Væksten i Danmark er ikke særlig høj, og et af de steder, vi henter væksten fra, er netop udviklingen på ejendomsmarkedet. Så at lave et skattesystem, hvor man gør det vanskeligere at belåne fast ejendom – hvilket vil være realiteten – det gør, at man vil sætte væksten mange år tilbage. Og det har vi ikke brug for lige i øjeblikket,« siger Kim Valentin.

Han mener, at det er mere realistisk at lave en lille skatteomlægning.

»Det bliver ikke noget med at flytte hegnspæle i denne omgang. Man rører måske lidt ved rentefradragsretten og henter nogle kroner der. Og måske ved nogle af særordningerne som f.eks. forældrekøb. Og så laver man muligvis en langsom indfasning af beskatningen af kapitalgevinster af fast ejendom. Men det bliver over lang tid, så folk kan nå at vende sig til det. Og det provenu, man får, vil så gå til at nedsætte indkomstskatterne,« lyder vurderingen fra Kim Valentin.

Konsekvensen ved forslaget vil ifølge den økonomiske rådgiver være, at boligejerne på kort sigt vil få færre penge mellem hænderne. Det vil ramme dem med de høje boligværdier mest. Men også dem med de lave boligværdier.

Han henviser til et regneeksempel i Berlingske Business’ historie tirsdag om vismændenes forslag, hvor husejere i København By går fra at have en ejendomsværdiskat på 16.200 kr. til 50.500 kr. om året.

»Det kan man ikke bare lige gøre over for folk i almindelighed. Det flytter så mange kroner ud af budgettet, at det vil bringe nogle folk i problemer,« siger Kim Valentin.