Økonomer slagter boligpriserne

Prisnedturen på boligmarkedet er langt fra et afsluttet kapitel. Priserne skal yderligere ned med op til 10 procent, vurderer landets førende økonomer.

Langt de fleste økonomer venter yderligere meget store fald i boligpriserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Linda Henriksen

Mens ejendomsmæglerne kvidrer om et boligmarked ramt af forårsfornemmelser med langt flere interesserede købere, er der stadig meget store prisfald i vente. Det vurderer en række af landets førende økonomer, der deltager i Ritzaus og RB-Børsens økonomiske panel.

Mere end halvdelen af de 44 økonomer forventer, at boligpriserne vil dykke op til 10 procent yderligere, inden bunden er nået, mens 23 procent vurderer, at priserne vil falde op til 20 procent mere.

Carsten Heyn-Johnsen, lektor i økonomi på Aalborg Universitet, er blandt de mest pessimistiske.

- Den stigende arbejdsløshed betyder, at indkomsterne falder, og det mindsker efterspørgslen efter ejerboliger. Det kan ikke undgå at føre til yderligere prisfald, siger han.

Derfor vurderer Carsten Heyn-Johnsen, at bunden for prisfald først rammes, når arbejdsløsheden ikke længere tordner i vejret.

- Og det, tror jeg ikke, sker inden for de kommende par år, siger han.

Siden boligpriserne toppede i efteråret 2006 er de faldet omkring 10 procent på landsplan, men i de dyre områder omkring København har der været prisfald i nærheden af 30 procent mange steder.

/ritzau/