Økonomer: Så meget falder boligpriserne

Der er meget delte meninger om boligprisernes udvikling, og der gættes ofte forkert. Men her er de tungeste økonomers vurderinger.

Økonomerne er enige om, at boligpriserne skal længere ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

At spå om boligpriser hænger sammen med at spå om renten. En lav rente holder nemlig hånden under boligpriserne. Men det er åbenlyst svært for økonomerne at spå om rentens udvikling, og det har også vist sig svært for selv den højeste økonomiske ekspertise i landet at spå om boligprisernes udvikling.

Men her er de seneste vurderinger fra dels regeringen og de såkaldte vismænd i Det Økonomiske Råd, dels fra landets to største banker, Danske Bank og Nordea.

Regeringen forventer en opmuntring til boligsælgerne i 2010, hvor den regner med en udfladning af prisfaldet. Men inden da vil priserne på enfamiliehuse falde med 4,5 procent i år oven i de fire procent, som regeringen regner med, at priserne er faldet i 2008. På grund af de lave antal handler og det stigende antal boliger til salg, satte regeringen sin vurdering af prisfaldet op med 2,5 procentpoint fra den forrige prognose.

De økonomiske vismænd ser temmelig sort på situationen og forventer i sin prognose fra november 2008, at boligpriserne vil falde i fire år og vende tilbage til samme niveau som i 2005.

"Over de næste fire år ventes et realt boligprisfald på omkring 20 pct., hvilket vil bringe de reale huspriser ned på et niveau, der omtrent svarer til niveauet i 2005," skriver vismændene i deres prognose fra november.

I sammenligning med det forrige store prisfald på boliger i 1980erne er der nu flere variabelt forrentede lån, der gør fremtidsudsigterne usikre og boligmarkedet ekstra udsat under en recession.

I det værste scenarie vil boligpriserne ifølge vismændene falde med yderligere 10 procent de kommende to år.

Danske Bank forventer i sin seneste prognose fra i år, at krisen vil kappe 6,5 procent af boligpriserne i 2009 og 4,5 procent af priserne i 2010.

Endelig offentliggjorde den nordiske storbank Nordea i går sin prognose med et bud på et prisfald på yderligere 7 procent i år og 3 procent i 2010 målt på enfamiliehuse.

Et flertal blandt ejendomsmæglerne har i en rundspørge foretaget af Berlingske Research vurderet, at den prismæssige bund rammes i år. Det drejer sig om knap 65 procent af de adspurgte, mens 27 procent forventer, at bunden først rammes i 2010.

Læs også: Fem fif til boligkøbere