Økonomer bekymrede: Prisen på ejerlejligheder stiger for meget

På blot en måned er prisen på en ejerlejlighed steget med over to procent, viser opgørelse.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejere kan igen glæde sig over, at deres ejendom blev endnu mere værd i maj.

Prisen på ejerlejligheder stod for den største stigning, da en ejerlejlighed i gennemsnit blev 2,4 procent mere værd. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Dermed ser det ud til, at priserne fortsætter udviklingen fra de foregående år.

På blot et enkelt år er prisen på en ejerlejlighed således blevet ni procent mere værd, mens enfamiliehuse står for en stigning på fire procent fordelt over hele landet. Ifølge boligøkonom og chefanalytiker hos Nordea Lise Nytoft Bergmann giver den fortsatte prisstigning på ejerlejligheder anledning til bekymring.

»På lejlighedsområdet er vi bekymrede over udviklingen særligt i og omkring København,« udtaler hun i en pressemeddelelse.

I Nordea hæfter man sig ved, at en ejerlejlighed på fire år er steget med 46 procent, og det er et usædvanligt udsving på kort tid, lyder vurderingen.

»Vi vurderer, at der er en ikke ubetydelig risiko for, at prisen på de københavnske lejligheder kan falde igen, hvis renten stiger mere eller hurtigere end forventet,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Samme melding kommer fra Steen Bocian, cheføkonom ved Dansk Erhverv:

»De lave renter og urbanisering driver priserne på ejerlejligheder op på et niveau, som ikke er holdbart, når renterne er mere normale, men der er ikke udsigt til, at renterne bliver mere normale lige med det samme,« skriver han i en kommentar.

Prisen på enfamiliehuse stod i maj for et mere beskedent prishop på 0,7 procent. Mens prisniveauet på ejerlejligheder i København ifølge Nordea ser faretruende ud, så er prisudviklingen på husmarkedet sund.

»Det er pænt, men ikke prangende, og vi vurderer, at der er tale om en sund udvikling, der afspejler den overordnede økonomiske situation,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Prisstigningerne betyder, at den gennemsnitlige salgspris for en ejerlejlighed lå på 2.080.000 kroner. Håndslaget på huse blev givet på et marginalt lavere niveau med en gennemsnitlig pris på 2.062.000 kroner.