Økonom: Prispres aftager i København

Der ledes med lys og lygte efter tegn på, at boligmarkedet er ved at vende og de store prisfald stopper. En økonom har fundet det første spæde tegn.

Det tager lidt kortere tid, fra en bolig udbydes til salg i København, til den er taget væk fra markedet igen - men dagens tal afslører ikke meget om, hvor mange der rent faktisk bliver solgt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen

Det massive nedadgående prispres på boliger i og lige omkring København er muligvis ved at aftage. I København og Nordsjælland er udbuddet af boliger således nu på vej ned, viser nye tal.

”Uanset om det fald skyldes faktiske salg, eller om det dækker over sælgere, der opgiver at sælge deres boliger, må det alt andet lige få det negative prispres til at aftage,” siger cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRFkredit i en kommentar til de nye tal.

Boligsælgere må dog fortsat sænke prisen for at få en køber i tale. På landsplan falder udbudspriserne således fortsat.

”Det er kun København, der reelt kan berette om det modsatte, altså stigende udbudspriser. Men her bør man holde in mente, at priserne, ifølge gængs økonomisk teori, skal tilpasse sig langsomt.

Derfor er det bemærkelsesværdigt, at udbudspriserne i København har været svagt stigende i den forgangne måned. Det siger dog ikke noget om den pris, sælger i sidste ende får for boligen. Det kunne dog tyde på, at afslagene faktisk er faldende i de ledende områder af boligmarkedet. Årsagen til denne konklusion er, at nedtagningspriserne, altså den pris boligen havde, da den blev fjernet fra nettet, rent faktisk er stigende,” siger Ulrikke Ekelund.

Også de såkaldte udbudstider er faldet svagt i København og Nordsjælland, mens de fortsat stiger i landet som helhed.

Realkreditrådets tal viser samlet, at der i maj var 62.879 boliger til salg i Danmark fordelt på 41.730 parcel- og rækkehuse, 10.975 ejerlejligheder og 10.174 fritidshuse. Det er flere end før. Stigningen er 0,4 pct. i forhold til april og 2,4 pct. over det sidste år.

Bag disse tal ligger store bevægelser, idet udbuddet er faldet kraftigt for lejligheder og svagt faldende for sommerhuse. Det har forholdt sig sådan længe nu, at udbuddet af ejerlejligheder har været faldende, hvilket nok skyldes, at mange har udskudt deres boligsalg.

Det  kan dog ikke udelukkes, at enkelte af disse boliger rent faktisk bliver solgt. Men i denne nye statistik fremgår det desværre ikke, hvordan antallet af handler udvikler sig.

Dagens statistik fra Realkreditrådet kan tyde på, at der er en lille ændring at spore. Det kan skyldes, at boligbyrden i de sidste måneder har været stærkt faldende som følge af lavere renter, højere disponible indkomster samt den kraftige priskorrektion, vi generelt har set på boligmarkedet,” siger Ulrikke Ekelund.