Økonom: Huskøbere må ikke lade sig lokke af skattestop

Skatterabatten til boligkøbere, der skriver under før 2020, kan pumpe markedet op. Men det vil falde igen.

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen lover, at danskere, der køber bolig før 2020, vil være beskyttet mod skattestigninger, vil det puste til priserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

København. Når statsminister Lars Løkke Rasmussen lover, at danskere, der køber bolig før 2020, vil være beskyttet mod skattestigninger, vil det puste til priserne.

Men boligkøbere skal være varsomme, for der vil være en regning at betale.

Det siger boligøkonom ved Nordea Lise Nytoft Bergmann, efter et moderniseret boligskattestop blev præsenteret i grov skitse tirsdag.

Som præsenteret vil boligskattestoppet betyde, at der bliver givet en skatterabat til boligejere, der har købt før 2020. Den skal sikre dem mod stigninger i ejendomsskatten udløst af højere ejendomsvurderinger.

- Man kan frygte, at nogle købere forhaster sig for at få del af skatterabatten, for når skatten stiger for nye købere, så vil det presse priserne ned igen.

- Så hvad man vinder på gyngerne, kan man hurtigt tabe på karrusellerne, siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun understreger, at det kan tage god tid, før markedet justerer sig til det nye system.

For det vil ramme priserne, ved at nye købere efter 2020 vil kunne låne mindre, hvis den forventede skat stiger.

- Nye købere vil få et mindre lånebevis i banken, når de faste omkostninger i form af skat stiger.

- Så der vil ske en regulering af priserne, men det vil tage tid. Det er en supertanker, man skal have vendt, siger Lise Nytoft Bergmann.

Når det nye system, hvor udsving i ejendomsvurderinger igen får en indflydelse på skatten, er indført, vil det til gengæld hjælpe til at stabilisere markedet.

- Når man igen lader boligejerne blive beskattet af værdien af deres bolig, så vil man få et system efter 2020, hvor skatten stiger, når priserne stiger, og falder, når priserne falder.

- Det vil være med at afhjælpe nogle af de tendenser, der kan være til bobler i markedet, siger Lise Nytoft Bergmann.

Økonomen fortæller, at boligpriserne for nuværende ligger på linje med den langsigtede pristrend, hvis man måler på landsplan. Dermed bør boligmarkedet ikke være i bobleterritorium.