Økonom er kølig over for garantilån

Variable lån med renteloft er meget komplicerede, advarer privatøkonomisk rådgiver.

Efter en pause på grund af kreditkrisen ser det nu ud til, at garantilån med loft over renten kan få et comeback. Men man skal tænke sig godt om, inden man springer ud i denne mellemting af et boliglån, siger Rune Wagenitz Sørensen, der rådgiver om privatøkonomi i sit firma Økonomiråd.

"Det er meget svært at vurdere, hvad man får ud af det i kroner og øre. Det er nærmest umuligt at gøre sig klog på som privat låntager, om man får noget for pengene. På den baggrund kan jeg bedre lide de rene varer som rentetilpasningslån eller fastforrentede lån," siger Rune Wagenitz Sørensen.

Et variabelt lån med renteloft følger med ned, når den korte rente er lav, mens der er et loft på for eksempel fem procent, som den nominelle rente på lånet maksimalt kan stige til. Til gengæld for rentegarantien betaler man en "forsikringspræmie" på omkring et halvt procentpoint. Renten bliver altså aldrig helt så lav som på et rent flekslån - men heller aldrig højere end renteloftet.

"Man skal altså sjusse sig til, om man får en gevinst ud af det. Vi kan nok blive enige om, at renterne er meget lave lige nu, og hvis man kan få et lån med et renteloft på fem procent, så skulle det jo være et godt tidspunkt lige nu, hvis man endelig skulle tage denne type lån," siger økonomen.

Alt for kompliceret

Når Rune Wagenitz Sørensen er så forbeholden over for garantilån som lånetype, så er det, fordi det er mere kompliceret end et helt almindeligt flekslån eller fastforrentet lån.

Det er faktisk lige præcis årsagen til, at variable lån med renteloft har været dømt ude det seneste år: Ikke af låntagerne, men af investorerne som under og efter kreditkrisen kun har villet købet de mest almindelige obligationer bag boliglån.

"Hvis investorerne, som kan sidde og lave store regnestykker på de her ting, synes, at det er for kompliceret, hvordan skal låntagerne så tage stilling det? Hvordan ved de, om de får noget for pengene," spørger Rune Wagenitz Sørensen.

Et andet konkret problem med garantilån er, at nogle af dem har en højere indfrielseskurs end andre lånetyper, så man kan ikke konvertere som med fastforrentede lån, og man skal være indstillet på at beholde lånet og sin bolig i en rum tid, mener direktøren fra Økonomiråd.