Økonom: Boligmarkedet er langt fra toppen

Mens ejendomsmæglerne jubler over de nye tal fra Danmarks Statistik, der viser stigende priser på både huse og lejligheder, har uafhængig boligøkonom svært ved at få øje på, at boligmarkedet skulle være på vej tilbage i topform.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods stigende boligpriser er boligmarkedet stadig langt fra toppen, da handelsaktiviteten fortsat er meget lav. Sådan lyder prognosen fra sekretariatschef Curt Liliegreen i en kommentar fra Boligøkonomisk Videnscenter.

»Der er i pressen mange forlydender om rekordtravlhed på boligmarked, og at antallet af handler angiveligt nu skulle være tilbage på niveauet fra før krisen. De seneste statistikker over udviklingen i antal salg samt i 'nedtagne boliger' viser da også bedre takter, men der er langt tilbage, før vi igen oplever et antal handler som før krisen,« skriver han.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser ellers, at priserne på huse og lejligheder i januar steg med henholdsvis med 2,3 pct. og 1,5 pct. i forhold til december. Men boligøkonomen understreger, at det kun er i nogle områder, at boligmarkedet er ved at genvinde sin styrke, mens andre stadig er klemt fast i krisens kvælende favntag.

Historien tegner et andet billede

»Det vil være en stor lettelse for mange familier, såfremt boligmarkedet virkelig vil tø op. Det er dog vigtigt at bevare perspektiverne, således at der ikke opstår usikkerhed hos de politiske beslutningstagere om holdbarheden i situationen.«

Derfor mener Curt Liliegreen, at man bør kaste et blik på den historiske udvikling. For selvom der på lokale markeder - som f.eks. i de store byer - bliver solgt mange boliger, er det langt fra en landsdækkende tendens.

Han anerkender, at Danmarks Statistiks salgstal for 4. kvartal 2014 viser en fremgang i handelsaktiviteten, men understreger, at stigningen sker ud fra et meget lavt udgangspunkt. Samtidig kan et tilbageblik i tiden afsløre, at niveauet er lavere end i 4. kvartal 1992, da den forrige krise i starten af 1990’erne kulminerede.

»Det vil tjene i alle parters interesser, såfremt man lader tallene tale og komme til deres ret. Sandheden er, at antallet af bolighandler i Danmark ligger på et historisk lavpunkt i disse år, vurderet over et 23-årigt tidsperspektiv,« skriver Curt Liliegreen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Ser ingen tegn på boble

Boligøkonomen betegner det som 'markant', at vi i øjeblikket har en lavere handelsaktivitet på boligmarkedet, samtidig med 'at man i medierne besynger dette som værende et opsving og sågar en bolig-boble'.

Heller ikke Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, ser på nuværende tidspunkt tegn på en boble. Dog er han noget mere optimistisk og mener, at vi er godt i gang med at lægge krisen på boligmarkedet bag os.

»Prisudviklingen på huse stemmer fint overens med den overordnede økonomiske bedring, og der er ikke noget, som tyder på, at vi er ved at bygge en boble op på det brede parcelhusmarked. Det er parcelhusmarkedet, som er afgørende for den overordnede økonomiske udvikling, da markedet  for ejerlejligheder er meget smalt,« skriver han i en analyse.

Mere faretruende ser det ud på markedet for ejerlejligheder, hvor priserne i perioden november til januar er steget hele 7,8 pct. i forhold til samme periode året før.

»Men inden vi konkluderer, at der er tale om en boble, så er det værd at erindre, at efterspørgslen efter boliger stiger, når renterne er lave, også uden at der af den grund er tale om en boble.«

Rentestigninger kan få priserne til at falde

Det vil dog næppe være sundt, hvis prisvæksten fortsætter med uformindsket styrke over de kommende år, påpeger Steen Bocian.

»Man skal som køber under alle omstændigheder være klar over, at man sagtens kan ende med at købe for dyrt, selvom at der snakkes meget om, at priserne vil fortsætte op over de kommende år. Meget taler nemlig for yderligere prisvækst på den korte bane - men når renterne før eller siden begynder at stige, så kan priserne meget vel begynde at falde igen,« skriver han.