Økonom advarer mod ny boligboble efter syv års finanskrise

Huspriserne stiger så massivt i flere steder af landet, at vi styrer mod en ny boligboble, advarer Danske Banks cheføkonom Steen Bocian.

Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligpriserne i København, Frederiksberg og andre dele af landet er steget så massivt, at de i løbet af kort tid ventes at nå op på niveauet fra dengang, finanskrisen fik boligmarkedet til at kollapse. Danske Banks cheføkonom Steen Bocian advarer om, at vi styrer mod en ny boligboble, skriver Børsen.

I løbet af det seneste år er huspriserne i København steget 11,3 procent, og hvis udviklingen fortsætter, så rammer hovedstadens huspriser den historiske pristop fra finanskrisen om seks måneder, viser en beregning Danske Bank har lavet for avisen.

»Vi er ikke på boligboblens rand. Men vi har retning imod den og vi kan se den,« siger Steen Bocian med henvisning til et citat fra tidligere finansminister Knud Heinesen (S), der i 1979 om dansk økonomi sagde: »Nogen fremstiller det, som om vi kører på kanten af afgrunden. Det gør vi ikke, men vi har kurs mod den, og vi kan se den.«

På markedet for ejerlejligheder ses samme udvikling i København og på Frederiksberg, hvor priserne når niveauet fra finanskrisen om 11 måneder, mens Aalborg med en prisstigning på huse det seneste år på 7,7 procent er den første storby, der har ramt prisniveauet fra før finanskrisen.

De voldsomme prisstigninger skyldes en demokrafisk udvikling, hvor flere søger mod de store byer og en konsekvens af ekstremt lave renter, vurderer Steen Bocian. Han påpeger, at det ikke i sig selv er et problem, at boligpriserne rammer niveauet fra før 2006.

»Men prisstigninger sker for hurtigt, og det går så stærkt, at folk endnu en gang bliver overoptimistiske i forhold til den fremtidige prisudvikling, hvor folk siger, at de skal ind på det her marked, inden priserne er steget yderligere, og det er i hvert fald ikke en sund tankegang,« siger Steen Bocian til Børsen.