Nyt tilbud om fradrag uden loft til private

Danskerne kan fremover få skattefradrag for gaver givet til almennyttig forskning - en mulighed, der hidtil har været forbeholdt virksomhederne. Der er ingen grænser for, hvor store gaver man kan få fradrag for.

Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Giv en gave i form af penge til forskning og få fradrag på din selvangivelse. Det tilbud til danskerne bliver nu sendt på gaden af Skat.

Nye regler betyder, at private kan få fradrag for bidrag til godkendte velgørende forskningsinstitutioner. Den mulighed har hidtil være forbeholdt virksomheder.

Fra regeringens side er målet med de nye regler naturligt nok, at der skal komme flere penge til den almennyttige forskning. Og for at gøre det så nemt som muligt, skal private ikke selvangive gaven. Det sker automatisk.

Borgeren skal blot huske at oplyse navn og cpr-nummer til de forskningsinstitutioner, man giver gaver. De godkendte velgørende forskningsinstutioner vil herefter indberette gaven til Skat.

"Fradraget for gaven vil automatisk fremgå af årsopgørelsen, sådan som det også gør, når borgerne donerer til godkendte almennyttige foreninger," siger specialkonsuelnt i Skat David Olsen.

Ingen grænser for gaverne


Private har i mange år kunne få fradrag for gaver til godkendte velgørende foreninger. Forskellen på at give til forskningen er, at der ikke er nogen øvre beløbsgrænse for, hvor store gaver man kan få fradrag for.

De nye regler gælder for gaver givet til forskningsinstitutioner i 2010 og fremover. Midt i januar næste år vil der på Skats hjemmeside være en oversigt over de godkendte velgørende forskningsinstitutioner.