Nyt realkreditselskab er begyndt at indsamle penge

Første skridt bliver nu taget på vej mod at etablere det nye uafhængige realkreditselskab Boligejernes Realkredit.

Portræt af Wagn Erik Nørgaard, formand for Foreningen Boligejernes Realkredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De indledende faser i etableringen af det første nye realkreditselskab i Danmark i årtier er begyndt. Boligejernes Realkredit er uafhængig af banker, og derfor skal der skrabes penge sammen til at stable selskabet på benene.

Det sker ved hjælp af crowdfunding, og målet er at  indsamle en halv million kroner til det fortsatte arbejde frem mod en ansøgning til Finanstilsynet senere i år. Projektet går ud på at etablere en kreditforening efter de principper, der var gældende for realkreditbelåning af danske ejendomme frem til, at bankerne for 30 år siden begyndte at overtage realkreditforeningerne. Netop nu er den sidste medlemsejede blandt de store realkreditforeninger, Nykredit, ved at gøre klar til en børsnotering.

Sammen med gentagne prisstigninger med henvisning til kommende kapitalkrav har det rejst en protestbevægelse på Facebook, Kritiske Interessenter i Nykredit og Totalkredit. Herunder begyndte en gruppe at arbejde med ideen om at etablere en ny realkreditforening, og nu er jagten på kapital indledt.

Den første halve million kroner skal bruges til at etablere en erhvervsdrivende fond, der skal fortsætte arbejdet under bestyrelsesformand Wagn Erik Nørgaard mod at skaffe blandt andet det egentlige kapitalgrundlag, adgang til teknikken til at drive realkredit, og udarbejde ansøgningen til Finanstilsynet om tilladelse til at udstede realkreditlån.

Wagn Erik Nørgaard har lang erfaring med den danske realkreditmodel, efter han for cirka ti år siden var med til at implementere en tilsvarende lånemodel i Mexico.

Boligejernes Realkredit skal baseres på disse hovedpunkter:

  • At være kundeejet med fokus på boligejeres behov
  • At reducere omkostningerne for låntagerne i hele lånets løbetid
  • At gøre bidragssatserne gennemskuelige for låntagerne
  • At sætte fokus på de klassiske realkreditprodukter, der fjerner spekulations- og risikoelementet fra boligøkonomien
  • At genindføre udlodning fra reservefond til låntagerne
  • At genindføre solidaritet mellem låntagere således der kan ydes lån til alle boligejere - også i Danmarks udkant.

Efter den indledende fase skal der skaffes 90 millioner kroner til drift under opstart af virksomheden, samt tre milliarder kroner fra eksterne investorer, der skønnes at være den nødvendige kapital for at begynde at udstede realkreditlån.

Boligejernes Realkredit begyndte indsamlingen mandag på sitet for crowdfunding , booomerang.dk, og den har tirsdag middag rundet 13.600 kroner.