Nyt personalegode: Lån skatte- og rentefrit af chefen

Den historisk lave rente åbner en ny mulighed for at låne penge af arbejdsgiveren - skattefrit og uden renter.

Et rentefrit lån kan blive den nye frynsegode, som danskerne vil forsøge at forhandle sig til hos chefen. Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Så er der noget nyt at kæmpe for ved lønforhandlingsbordet.

Med de nuværende skatteregler og det historisk lave renteniveau, er det muligt for arbejdsgivere at yde lån til de ansatte - skattefrit og til nul procent i rente.

Hovedreglen er, at lån til medarbejdere skal beskattes, hvis renten er lavere end markedsrenten. Men Skats aktuelle  fastsættelse af denne skattesats må siges at være særdeles medgørlig.Faktisk har Skat fastsat beskatningen af personalegoder til nul procent i første halvår af 2012.

"Det betyder, at at så længe arbejdsgiveren fastsætter en rente for et medarbejderlån, der blot overstiger nul procent, vil der ikke ske beskatning af medarbejderen af den opnåede fordel," siger Anders Zitawi, seniorkonsulent i rådgivnings- og revisionshuset Deloitte.

For den ansatte er fordelen klar.

"Låner en arbejdsgiver 100.000 kr. til en medarbejder til nul procent i rente, vil det betyde, at medarbejderen nemt sparer op til 10.000 kr. i renter årligt - sammenlignet med en kassekreditrente," siger Anders Zitawi.


Han understreger, at der mange steder vil være tale om et tilbud til enkelte nøglemedarbejdere. For mange arbejdsgivere virker det grænseoverskridende at give tilbuddet bredt. Det er nemlig arbejdsgiver, der hæfter for lånet.Han kender dog flere virksomheder , der yder billige lån til medarbejderne - og endnu flere, der overvejer det.

"Det er ikke noget, der efter min umiddelbare opfattelse er super udbredt i virksomheder, nok mest fordi arbejdsgiver har penge ude hos medarbejderne. Det er der nok mange, som i sig selv ikke bryder sig om. Men jeg ved også, at der findes virksomheder der anvender muligheden for at yde billige medarbejderlån," siger Anders Zitawi, som understreger, at virksomheden typisk kan bruge personalegodet som et tungtvejende argument i en forhandlingssituation med en medarbejder, der overvejer at skifte job, men at det også kan blive relevant i mere ekstraordinære situationer.


"Det behøver ikke at være et tilbud om lån til samtlige medarbejdere i virksomheden, det kan også bruges ad hoc - eksempelvis for at holde på en medarbejder eller hvis en medarbejder kommer i økonomiske problemer, og har brug for økonomisk støtte," siger Anders Zitawi.