Nyt dyk i salget af københavnske ejerlejligheder - men i to bydele går det frem

Der blev solgt 25 procent færre ejerlejligheder i København i årets to første måneder sammenlignet med samme periode i 2018, viser nye tal fra Boligsiden.dk. Det er dog ikke alle steder i byen, at handelsaktiviteten er faldet.

I årets første to måneder blev der solgt i alt 951 ejerlejligheder i København – et fald på 25 procent sammenlignet med samme periode i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Ejerlejligheder i København sælger ikke længere som varmt brød, og i årets første to måneder skiftede markant færre nøgler ejermand, end vi har set de seneste mange år.

Faktisk skal vi helt tilbage til 2013 for at finde et lavere niveau for handler i København i januar og februar, viser nye handelstal fra Boligsiden.dk.

Dengang blev der solgt sammenlagt 614 ejerlejligheder, mens der i januar og februar 2019 blev solgt 951 lejligheder i hovedstaden. I forhold til samme periode i 2018 er det et fald på mere end 25 procent, skriver Boligsiden.dk i en pressemeddelelse.

Ifølge Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, spiller strammere låneregler en vigtig rolle for det dalende salg. Reglerne betyder, at husstande med en gældsfaktor på mere end fire gange husstandsindkomsten og en belåningsgrad på over 60 procent af boligens værdi ikke længere har adgang til de mest risikable lånetyper med variabel rente og afdragsfrihed.

»Lånestramningerne blev primært målrettet de større byer. København, der oplevede de største prisstigninger, er blevet særlig hårdt ramt, hvorimod resten af landet ikke er påvirket i samme grad,« påpeger Birgit Daetz i meddelelsen.

Desuden skriver Boligsiden, at København udgør en stadig mindre andel af det samlede antal handlede ejerlejligheder på landsplan.

Store lejligheder trækker aktiviteten ned

I de første to måneder af 2015 blev knap halvdelen af alle handler med ejerlejligheder gennemført i København. Til sammenligning udgjorde det københavnske marked kun 36,7 procent af alle handlerne på landsplan i de to første måneder af 2019.

»Det er især markedet for fire-værelses ejerlejligheder, der er gået stærkt tilbage i København i årets første to måneder. I januar og februar er der blevet solgt 155 af slagsen, hvilket er et fald på 29 procent i forhold til samme periode sidste år og på 38 procent i forhold til 2017,« udtaler Birgit Daetz.

Hun henviser til, at årsagen blandt andet skal findes i det høje prisniveau for disse lejligheder, der typisk koster 5-5,5 millioner kroner.

»Til den pris overvejer mange at vende blikket længere ud for at finde en villa med have,« påpeger hun.

Her er der stadig gang i salget

Det er dog ikke alle steder i hovedstaden, at salget er gået tilbage. I København NV og på Frederiksberg er der i årets første to måneder registreret flere handler med ejerlejligheder sammenlignet med samme periode i 2018.

Til gengæld er købelysten tilsyneladende dulmet i alle andre bydele – i særdeleshed København V og Brønshøj, hvor antallet af handler er faldet med henholdsvis 45,9 og 46,3 procent i forhold til 2018, skriver Boligsiden.

På landsplan blev der i de to første måneder af 2019 solgt 2.589 ejerlejligheder. Det er et fald på mere end 15 procent i forhold til samme periode i 2018.

»I de seneste år har vi været vant til, at det er i storbyerne, der er fart på boligmarkedet, mens boligsalget og prisudviklingen i resten af landet har halset efter. Nu er rollerne byttet om, og især salget af ejerlejligheder i de største byer er bremset, mens salget af parcelhuse i provinsen er øget og fortsat har pil op,« lyder det fra boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit i en kommentar til tallene.

»Der sælges færre ejerlejligheder i de største byer, fordi priserne er kommet så højt op, at færre kan være med. Og samtidig har strammere kreditregler gjort det dyrere at låne for de mest udsatte boligkøbere, hvilket især har ramt boligmarkedet i de allerstørste byer,« forklarer hun.