Nyt boliglån i topform to uger før opsigelsesfrist

Boligejere med fastforrentede lån til tre procent og opefter bør overveje at bruge lidt tid i efterårsferien på at få regnet på, om det er tid til at konvertere deres boliglån. Der er gode muligheder for at sikre sig en rente på bare to procent til en attraktiv kurs i øjeblikket, påpeger seniorøkonom.

Det nye fastforrentede lån til to procent ligger to uger før næste opsigelsesfrist og svinger omkring kurs 99. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske boligejere har stadig 30-årige lån for 130 millarder kroner med en fast rente på tre procent eller mere. Og de kan med fordel overveje en nedkonvertering, lyder opfordringen fra seniorøkonom Jeppe Borre fra realkreditgiganten Nykredit. Afløseren for det populære to procent-lån, som blev taget ned fra realkredittens hylder grundet et såkaldt skifte i obligationsserien bag lånet, er nemlig i topform i øjeblikket.

»Det nye to procent-lån har vist sig fra sin utrolig stærke side, efter at det overtog scenen fra det gamle to procent-lån for halvanden måned siden. De seneste tre uger har lånet ligget i omegnen af kurs 99, og niveauet fortsætter ufortrødent i dag, som bør få visse boligejere til at tage et ekstra kig på lånet her i efterårsferien,« skriver Jeppe Borre i en kommentar.

Knap to uger før næste opsigelsefrist er der dog kun opsagt fastforrentede lån for 10,8 milliarder kroner, viser tal fra realkreditinstitutterne. Det skal ses i lyset af, at der fortsat er lån for omkring 130 milliarder kroner med en rente på tre procent og opefter.

»Der er dog en del, som det i sidste ende ikke vil være relevant for - f.eks. som følge af en lavere restgæld på lånet eller en relativt kort tidshorisont i boligen,« understreger seniorøkonomen.

Om en nedkonvertering kan betale sig for den enkelte boligejer afhænger blandt andet af, hvilken rente man har på sit nuværende lån, restgældens størrelse og ikke mindst tidshorisonten i boligen, forklarer han.

Jeppe Borre har beregnet, at en boligejer med et tre procent-lån på en million kroner med afdrag kan opnå en lavere ydelse på 140 kroner efter skat om måneden, samtidig med at afdraget stiger med godt 400 kroner.
»Det løber op i 6.700 kroner om året per million kroner. Samtidig får man en væsentlig højere kursfølsomhed på lånet, som er en fordel, hvis renterne stiger. En nedkonvertering fra 3,5 procent giver en samlet fordel på den gode side af 10.000 kr. om året per million kroner,« skriver Jeppe Borre.
Med den aktuelle kurs tager det knap fem år, før omkostningerne ved en konvertering inklusive kurstab er tjent hjem. Derfor er det vigtigt, at man tager højde for sin tidshorisont i boligen, inden man kaster sig ud i en låneomlægning.
Seniorøkonomen forventer, at der sammenlagt vil blive opsagt lån for mellem 20-25 milliarder kroner inden opsigelsesfristen ultimo oktober.

»Der vil dog fortsat være et godt stykke op til de senere års konverteringsbølger, som i 2016 rundede 50 milliarder kroner per kvartal efter Brexit og 100 milliarder kroner per kvartal i begyndelsen af 2015,« skriver Jeppe Borre.