Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danske boligejere har stadig 30-årige lån for 130 millarder kroner med en fast rente på tre procent eller mere. Og de kan med fordel overveje en nedkonvertering, lyder opfordringen fra seniorøkonom Jeppe Borre fra realkreditgiganten Nykredit. Afløseren for det populære to procent-lån, som blev taget ned fra realkredittens hylder grundet et såkaldt skifte i obligationsserien bag lånet, er nemlig i topform i øjeblikket.
»Det nye to procent-lån har vist sig fra sin utrolig stærke side, efter at det overtog scenen fra det gamle to procent-lån for halvanden måned siden. De seneste tre uger har lånet ligget i omegnen af kurs 99, og niveauet fortsætter ufortrødent i dag, som bør få visse boligejere til at tage et ekstra kig på lånet her i efterårsferien,« skriver Jeppe Borre i en kommentar.
Knap to uger før næste opsigelsefrist er der dog kun opsagt fastforrentede lån for 10,8 milliarder kroner, viser tal fra realkreditinstitutterne. Det skal ses i lyset af, at der fortsat er lån for omkring 130 milliarder kroner med en rente på tre procent og opefter.
»Der er dog en del, som det i sidste ende ikke vil være relevant for - f.eks. som følge af en lavere restgæld på lånet eller en relativt kort tidshorisont i boligen,« understreger seniorøkonomen.
Om en nedkonvertering kan betale sig for den enkelte boligejer afhænger blandt andet af, hvilken rente man har på sit nuværende lån, restgældens størrelse og ikke mindst tidshorisonten i boligen, forklarer han.
»Der vil dog fortsat være et godt stykke op til de senere års konverteringsbølger, som i 2016 rundede 50 milliarder kroner per kvartal efter Brexit og 100 milliarder kroner per kvartal i begyndelsen af 2015,« skriver Jeppe Borre.