Nykredit støtter nu lavere lånegrænser

Nykredits topchef går som den første ud og bakker op om nationalbankdirektøren og foreslår lavere lånegrænser for boligejere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter den seneste tids pres på flex- og afdragsfrie lån, melder Nykredits adm. direktør Peter Engberg Jensen nu klart ud: Sænk lånegrænserne i realkreditten, men hold fingrene fra de afdragsfrie lån.

Topchefen i landets største realkreditinstitut advarer således mod alle mulige mindre og større justeringer i adgangen til afdragsfrihed og låneformer for at gøre det danske det danske realkreditsystem mere robust.

”Har politikere og Nationalbanken et ønske om at justere på risikobilledet, vil jeg klart foretrække en generel nedjustering af lånegrænser frem for en administrativ bøvlet ting med at nedfase brugen af afdragsfrie lån,” siger adm. direktør for Nykredit Peter Engberg til dagbladet Børsen.

Det sker med direkte adresse til nationalbankdirektør Nils Bernstein, som har meldt ud med et klart ønske om at gøre det danske realkreditsystem bedre rustet til fremtidige finanskriser.

Boligejerne har i dag adgang til at belåne deres hus eller ejerlejlighed op til 80 procent af ejendomsværdien.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein støtter forslaget fra Nykredit om at nedsætte lånegrænserne.

”Det er en god ide,” sige han til Børsen, skønt han for nylig har foreslået både en afskaffelse af afdragsfrihed og en ophævelse af skattestoppet på ejendomsværdiskatten.

Han henviser til, at Nationalbanken selv selv foreslog en lånegrænse på 70 procent i forbindelse med indførelsen af særligt dækkede obligationer (SDO) i 2008.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er allerede klar med et udvalg, som skal se på lånegrænserne i realkreditsystemet, sagde han i går på Realkreditforeningens årsmøde.

Lavere lånegrænser vil dog ramme skævt, advarer eksperter.

Især unge mennesker i hovedstadsområdet vil få det hårdt, siger sekretariatschef i Boligøkonomisk Videnscenter under Realdania, Curt Liliegreen, til Børsen.

”Det vil virke aldersmæssigt og geografisk skævt. Selv for folk med mellemindkomster har det været svært at komme ind på boligmarkedet i København, og det vil ikke blive lettere, hvis lånegrænsens sænkes, ” siger Curt Liliegreen til avisen.

Problemet er, at realkreditlån er den billigste form for finansiering.

Hvis et realkreditlån eksempelvis kun må udgøre 70 procent af finansieringen af et boligkøb i stedet for 80 procent, som reglerne i dag giver mulighed for, vil boligkøberne blive tvunget til at finansiere en større del af boliglånet via et banklån. Eller i værste fald skaffe pengene på det grå lånemarked.

En situation, som ikke just gør et boligkøb billigere, lyder konklusionen fra en af landets fremmeste boligeksperter.