Nykredit: Skatteudspil skal i kraft med det samme

Det er nemlig lige nu, at dansk økonomi hoster og hakker af svaghed nærmest som aldrig før.

De planlagte lettelser i skatten bør kom med det samme. Det er en bedre timing, end at vente til nytår.

Det vurderer chefanalytiker Jakob Legård Jakobsen fra Nykredit.  Han peger på, at den nedgang, der er tale om i dansk økonomi, ser ud til at blive meget dramatisk de kommende kvartaler, hvorfor det gælder om at få de lavere skatter sat i kraft så hurtigt som overhovedet muligt.

Så sent som med kick-starten af dansk økonomi i foråret 2004 blev der udsendte nye skattekort til danskerne med virkning fra midt på året.  Så det er set før, at skatten er blevet ændret midt i et skatteår.

Regeringen har dog lagt op til, at de lavere skatter først skal træde i kraft fra 1. januar. 

Nykredit peger også på, at den reducerede fradragsret for renter er til størst ulempe for boligejere i de dyre egne af landet, ligesom personer med stor gæld i forhold til indkomsten rammes hårdt.

”Så unge boligejere i hovedstadsområdet rammes hårdere end andre boligejere,” siger Jakob Legård Jakobsen.

”Men,” tilføjer han, ”de yngre har så også en længere årrække tilbage på arbejdsmarkedet, hvor de får gavn af den lavere skat på arbejdsindkomst. Vores umiddelbare vurdering er således, at set over en længere periode virker skatteudspillet balanceret.”

Nykredit mener ikke, at skatteudspillet mindsker behovet for en økonomisk stimulanspakke.

”Skatteudspillets underfinansiering bør være det ene ben i en tostrenget strategi, hvor fremrykkede offentlige investeringer i renovering af skoler, sygehuse mv. bør være det andet ben. En forhåbentlig snarlig vedtagelse af regeringens skatteudspil bør således følges op med lanceringen af en mere direkte stimulanspakke,” lyder det fra Jakob Legård Jakobsen.

Regeringen vurderer selv, at lettelsen af specielt topskatten øger arbejdsudbuddet med knap 20.000 personer, og øger den finanspolitiske holdbarhed med 5,5 mia. kr. Det er mindre effekter end i det oprindelige udspil fra Skattekommissionen, og regeringens udspil løser således noget mindre end halvdelen af de fremtidige udfordringer.

Der udestår således fortsat en stor opgave med at øge arbejdsudbuddet yderligere. Den sidste del af opgaven skal løses gennem arbejdsmarkedsreformer, og her ventes der nu på et udspil fra regeringens Arbejdsmarkedskommission.

Læs også:

Sådan rammer reformen din familie

Beregn din skat efter regeringens forslag