Nykredit er sluppet af med gigantisk problembarn

Den konkursramte andelsboligforening Duegården er solgt til svenske investorer - præcis som en af de andre store, kuldsejlede andelsforeninger, Hostrups Have, blev i sidste uge.

Duegården på Frederikberg Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hovedpine i milliardstørrelsen er gået over for Nykredit. Nu er der kun lidt lommesmerter tilbage. Nykredit Bank har solgt den konkurse andelsboligforening Duegården for 482 millioner kroner, fremgår det af en meddelelse fra køber, som er et selskab i den svenske Akelius Residential Property AB- koncernen.

Nykredit oplyser, at dens bank taber cirka 200 millioner kroner på salget af ejendommen, efter Nykredit på baggrund af salget kan tilbageføre nedskrivninger og værdiregulere positivt for samlet cirka 200 millioner kroner.

Duegården blev nærmest symbolet på det uføre, som alt for optimistiske budgetter samt de såkaldte swapaftaler knyttet til lånene medfører for en stribe andelsforeninger i Danmark. En swapaftale er en byttehandel med renter, så andelsforeningen kan optage et lån med variabel rente - men betale en fast og stadig relativt lav rente til banken. Men ved rentefald, som Danmark har oplevet over en usædvanlig lang periode, falder værdien af swapaftalen. Og da den skal medregnes i andelsboligernes værdi, blev mange af dem praktisk taget værdiløse.

Duegården fik efter et langvarigt slagsmål i flere retsinstanser endelig lov til at gå konkurs i en kendelse i Højesteret den 11. maj sidste år. Det betyder, at de forhenværende andelshavere overgik til at blive lejere.

Duegården, der er opført i årene 1963-64, indeholder 183 boliger, en butik og en klinik. Der er desuden 105 p-pladser/garager til ejendommen.

Salget kommer ugen efter, at ejendommen i landets største - men ligeledes konkursramte - andelsforening, Hostrups Have blev solgt. Køber er Heimstaden Danmark A/S, der betalte 1.690 millioner kroner for ejendommene, der som Duegården også ligger på Frederiksberg.

»Nykredit er hovedkreditor i konkursboet og kan på baggrund af salgsaftalen tilbageføre nedskrivninger og værdiregulere positivt for samlet ca. 750 mio. kr. Det forbedrer Nykredit Banks resultat før skat i 2017 med samme beløb. Tilbageførslen og værdireguleringen vil blive indregnet i Nykredit-koncernens halvårsrapporter for 2017,« skriver Nykredit i meddelelsen om salget.

Nykredit Bank havde før salget nedskrevet og værdireguleret negativt for samlet ca. en milliard kroner på AB Hostrups Have, og dermed udgør det endelige tab for koncernen den resterende kvarte milliard kroner, der nu er endeligt tabt.