Nykredit-chef vil forhindre at EU slagter dit F1-lån

Hvis Danmark er dygtig til at forhandle i EU-systemet, burde de danske F1-lån kunne bevares i sin nuværende form, vurderer koncernchef fra Nykredit, Peter Engberg Jensen.  

EU arbejder netop nu på forslag til ny regulering af den finansielle sektor. En af de mest konkrete konsekvenser er et stop for rentetilpasningslån – F1-lån – som vi kender dem i dag. Det kan få betydning for mange husejere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Hvis de så populære F1-lån med lave ydelser fremover forsynes med nye renter på en anden måde end i dag, så kan de måske bevares i sin nuværende form.

Det vurderer Peter Engberg Jensen, som er formand for Realkreditrådet og koncernchef for Nykredit, der har ydet lån til fire ud af ti danske boligejere.
EU-Kommissionen arbejder på højtryk med en lang række stramninger på det finansielle område, som blandt andet betyder, at dansk realkredit ikke fremover vil kunne anvende obligationer af typen F1 med et års løbetid til at finansiere lån, som løber i 30 år. Denne låneform giver nemlig en usikkerhed, da der ikke er overensstemmelse mellem lånets løbetid og fremskaffelsen af kapital.

Realkreditten har således lovet folk et lån i 30 år, men de skal ud én gang årligt at hente penge til lånet. Derfor presser EU nu på for at få systemet gjort mere sikkert, så en ny finanskrise får sværere ved at bryde ud.

Men Peter Engberg Jensen siger så hertil, at hvis man spreder rentetilpasningen af F1-lånene ud over årets fire kvartaler og sælger obligationer dagligt hen over et kvartals 90 dage, i stedet for at klumpe det sammen på nogle ganske få dage i december som nu, så burde sikkerheden i systemet blive langt større.

Det kræver hårdt arbejde

»Det burde så betyde, at disse låneformer opfylder de nye krav til likviditet, som EU-Kommissionen lægger op til. Det er dog ikke noget, der kommer af sig selv. Det er noget, vi skal arbejde hårdt og vedholdende på at overbevise de andre lande om er en god idé. Alle lande presser dog på for at varetage deres egne interesser, så de danske ønsker kræver hårdt arbejde, hvis de skal med i de endelige regler,« siger Peter Engberg Jensen.

Koncernchefen venter, at allerede udbetalte flex- og rentetilpasningslån under alle omstændigheder bevares i sin nuværende form. Så det er kun nye lån, der optages efter at de nye regler måske træder i kraft, der i værste fald vil blive ramt af nye og mere skrappe regler, så de bliver dyrere end i dag. Hvor meget dyrere de nye lån bliver er yderst vanskeligt at byde på. Hvis det lykkes at komme igennem med forslaget, vil det formentlig være under en halv procent.
Peter Engberg Jensen siger, at det først er en gang til efteråret, at det endelige slag om de danske lån skal stå. Så det bliver formentlig tidligst fra og med næste år, at de danske flex- og rentetilpasningslån måske bliver lidt dyrere end i dag, som følge af de nye krav fra EU-Kommissionen.